Szukaj • Grupy • FAQ • Rejestracja • Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Odpowiedz do tematu KUCHARZ MAŁEJ GASTRONOMII - ARKUSZ EGZAMINACYJNY 2012
Autor Wiadomość

Bryanek 


Dołączył: 21 Cze 2012
Posty: 2
Skąd: Augustów

Wysłany: Czw 21 Cze, 2012 12:02   KUCHARZ MAŁEJ GASTRONOMII - ARKUSZ EGZAMINACYJNY 2012

EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE

ZAWÓD: KUCHARZ MAŁEJ GASTRONOMII
SYMBOL CYFROWY ZAWODU: 512 [05]
WERSJA ARKUSZA: X

ABY ZDAĆ ETAP PISEMNY EGZAMINU, MUSISZ UZYSKAĆ CO NAJMNIEJ 25 PUNKTÓW Z CZĘŚCI I i CO NAJMNIEJ 6 PUNKTÓW Z CZĘŚCI II

CZĘŚĆ I

1. Zasmażka to podprawa uzyskana

a) Z utartego masła i jaj
b) Z utartego masła i mąki pszennej
c) Z mieszaniny mąki pszennej i wody
d) Z podgrzanego tłuszczu i mąki pszennej

2. Blanszowanie to proces, w którym żywność poddaje się

a) Rozbijaniu
b) Formowaniu
c) Wykańczaniu
d) Obgotowywaniu

3. W której grupie znajdują się tylko ryby morskie?

a) Karp, łosoś
b) Dorsz, leszcz
c) Śledź, makrela
d) Okoń, szczupak

4. Który z wymienionych surowców jest bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe?

a) Jaja
b) Podroby
c) Tłuste ryby
d) Mięso wołowe

5. Która grupa surowców jest bardzo dobrym źródłem węglowodanów?

a) Ziemniaki, jaja
b) Mleko, mięso drobiu
c) Ryby, warzywa korzeniowe
d) Makaron, nasiona strączkowe

6. Która żywność została utrwalona metodą fizyczną?

a) Śliwki w occie
b) Jabłka suszone
c) Kapusta kiszona
d) Ogórki marynowane

7. Dodatek śmietany do surówki z pomidorów chroni ją przed stratami

a) Żelaza
b) Potasu
c) Witaminy C
d) Witaminy A

8. Galaretę mięsną należy przechowywać w temperaturze

a) Od -6 do 0 stopni C
b) Od +2 do +6 stopni C
c) Od +7 do +15 stopni C
d) Od +16 do +20 stopni C

9. Kasze są bardzo dobrym źródłem

a) Węglowodanów
b) Mikroelementów
c) Tłuszczów nasyconych
d) Białka pełnowartościowego

10. Zbyt małe spożycie błonnika, powoduje w organizmie człowieka

a) Wzdęcia
b) Zaparcia
c) Nudności
d) Biegunkę

11. W długo przechowywanych jajach

a) Skorupa jest czysta, szorstka
b) Komora powietrzna jest mała
c) Białko jest rozrzedzone, mętne
d) Żółtko jest położone centralnie

12. W czasie gotowania mięsa denaturacji ulegają

a) Białka
b) Tłuszcze
c) Witaminy
d) Węglowodany

13. Zaparzanie mąki pszennej gorącą wodą z tłuszczem, dodanie jaj, wyrobienie masy, to technika sporządzenia ciasta

a) Kruchego
b) Parzonego
c) Drożdżowego
d) Francuskiego

14. Obróbka cieplna, w której żywność poddawana jest działaniu rozgrzanego tłuszczu, to

a) Duszenie
b) Pieczenie
c) Smażenie
d) Grillowanie

15. Posmarowanie płatu ciasta biszkoptowego kremem, zwinięcie w rulon, to technika sporządzenia

a) Rolady
b) Omletu
c) Karpatki
d) Naleśnika

16. Na rysunku przedstawiono nóż do

a) Dzielenia tortu
b) Krojenia sera żółtego
c) Siekania świeżych przypraw
d) Krojenia produktów zamrożonych

17. Sprzęt przedstawiony na rysunku to

a) Wyciskacz do soku
b) Zaparzacz do herbaty
c) Formierka do zacierek
d) Praska do ziemniaków

18. 30 stycznia zakupiono maślankę. Na opakowaniu widnieje informacja, że należy ją spożyć do 6 lutego tego samego roku. Maślanka będzie przydatna do spożycia

1) 5 dni
b) 6 dni
c) 1 tydzień
d) 2 tygodnie

19. Na butelce koncentratu soku podano, że na 100 ml koncentratu należy użyć 2 l wody. Ile koncentratu należy przygotować, aby sporządzić napój z 6 litrów wody?

a) 200 ml
b) 300 ml
c) 600 ml
d) 1200 ml

20. Znak przedstawiony na rysunku, umieszczony na opakowaniu oznacza, że w środku znajdują się produkty

a) Lekkostrawne
b) Łatwo psujące się
c) Z produkcji ekologicznej
d) Przeznaczone dla wegetarian

21. Zestaw obiadowy składa się ze zrazów, kaszy gryczanej, surówki i galaretki. Ustal kolejność wykonywania potraw

a) Zrazy, galaretka, kasza, surówka
b) Zrazy, kasza, galaretka, surówka
c) Surówka, galaretka, zrazy, kasza
d) Galaretka, zrazy, kasza, surówka

22. Sporządzając kapuśniak z kiszonej kapusty, do wody należy dodać składniki w następującej kolejności

a) Mięso, warzywa, ziemniaki, kapusta
b) Mięso, kapusta, warzywa, ziemniaki
c) Kapusta, mięso, ziemniaki, warzywa
d) Warzywa, kapusta, ziemniaki, mięso

23. Do sporządzenia sosu tatarskiego należy użyć

a) Mleka
b) Owoców
c) Majonezu
d) Śmietanki 30%

24. Składnikami klusek kładzionych oprócz wody, są

a) Jaja, mąka pszenna
b) Ziemniaki, mąka pszenna
c) Mąka pszenna, ser twarogowy
d) Mąka ziemniaczana, ziemniaki

25. Ile porcji kompotu otrzymuje się z 5 kg truskawek, jeżeli na jedną jego porcję należy użyć 100 g owoców?

a) 2 porcje
b) 5 porcji
c) 20 porcji
d) 50 porcji

26. Do sporządzenia 10 porcji knedli z mięsem potrzeba 3 kg ziemniaków i 1,5 kg mięsa mielonego. Ile kilogramów mięsa należy zakupić, aby sporządzić200 porcji potrawy?

a) 9 kg
b) 15 kg
c) 30 kg
d) 45 kg

27. Jaki będzie zysk ze sprzedaży 1 kg pierogów leniwych, jeżeli koszt surowców wynosi 15 zł, a cena sprzedaży wynosi 25 zł?

a) 10 zł
b) 15 zł
c) 25 zł
d) 40 zł

28. Koszt zakupu jednej butelki wody mineralnej wynosi 2 zł, a marża gastronomiczna wynosi 4 zł. Jaki będzie zysk uzyskany ze sprzedaży 100 butelek wody?

a) 200 zł
b) 400 zł
c) 600 zł
d) 800 zł

29. Jaka będzie cena gastronomiczna 1 porcji koktajlu truskawkowego, jeżeli koszt surowców na 10 porcji wyniósł 20 zł, a marżę gastronomiczną ustalono na 200%?

a) 2 zł
b) 4 zł
c) 6 zł
d) 8 zł

30. Wydajność maszynki do mielenia mięsa wynosi 160 kg / godz. Ile czasu należy przeznaczyć na zmielenie 40 kg mięsa?

a) 10 minut
b) 15 minut
c) 20 minut
d) 30 minut

31. Który sprzęt należy użyć do sporządzenia ciasta biszkoptowego?

a) Pałkę
b) Makutrę
c) Mątewkę
d) Trzepaczkę

32. Aby zachować zieloną barwę szpinaku, podczas gotowania należy gotować go

a) W dużej ilości wody bez przykrycia
b) W małej ilości wody bez przykrycia
c) W dużej ilości wody pod przykryciem
d) W małej ilości wody pod przykryciem

33. Mięsa pieczone, przeznaczone do sprzedaży w dniu następnym, należy

a) Wychłodzić i przechować w mroźni
b) Wychłodzić i przechować w chłodni
c) Pozostawić na stole w kuchni do następnego dnia
d) Pozostawić w wyłączonym piecu do następnego dnia

34. Na podstawie danych z tabeli, określ wartość energetyczną1 porcji surówki owocowej składającej się z 50 g pomarańczy, 50 g bananów i 50 g winogron

a) 74 kcal
b) 99 kcal
d) 148 kcal
d) 198 kcal

35. 100 g truskawek zawiera 63 mg witaminy C. Ile witaminy C zawiera 1 kg truskawek?

a) 6,3 mg
b) 63 mg
c) 630 mg
d) 6300 mg

36. Który dodatek skrobiowy należy dobrać do kotletów wieprzowych panierowanych?

a) Kopytka
b) Ziemniaki puree
d) Makaron gotowany
d) Kasza gryczana na sypko

37. Wskaż zestaw śniadaniowy zaplanowany zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia

a) Makaron na mleku, kakao
b) Rogal z masłem i dżemem, herbata z cytryną
c) Bułka z masłem, szynką i papryką, kawa mleczna
d) Płatki kukurydziane z mlekiem, tosty z serem, kawa

38. Zaplanowano zestaw obiadowy: Zupa jarzynowa, kluski śląskie z sosem pieczarkowym, surówka z białej kapusty. Dobierz deser, który uzupełni zawartość białka w posiłku

a) Budyń z twarogu
b) Ciasto drożdżowe
d) Kisiel truskawkowy
d) Galaretka wiśniowa

39. Który deser należy zaproponować osobie będącej na diecie niskobiałkowej?

a) Kisiel mleczny
b) Sernik na zimno
c) Lody z owocami
d) Surówka owocowa

40. Której obróbki cieplnej należy unikać podczas sporządzania potraw przeznaczonych dla osób stosujących dietę nisko energetyczną?

a) Gotowania w parze
b) Gotowania w wodzie
c) Smażenia beztłuszczowego
d) Smażenia w głębokim tłuszczu

41. Aby ugasić palący się tłuszcz na patelni, kucharz powinien

a) Odciąć dopływ tlenu zakrywając patelnię pokrywką
b) Zmniejszyć płomień palnika i polać patelnię zimną wodą
c) Zwiększyć płomień palnika i polać patelnię gorącą wodą
d) Zwiększyć dopływ tlenu ustawiając patelnię w pobliżu nawiewu

42. Ser twarogowy przechowywano w urządzeniu chłodniczym razem z surowym kurczakiem. Spożycie tego sera może być przyczyną zachorowania na

a) Włośnicę
b) Czerwonkę
c) Tasiemczycę
d) Salmonellozę

43. Długie przechowywanie kapuśniaku w bemarze przyczynia się do obniżenia w tej potrawie zawartości

a) Skrobi
b) Białka
c) Witaminy C
d) Witaminy D

44. Podczas miksowania gorącej zupy kucharz narażony jest na

a) Złamania
b) Omdlenia
c) Stłuczenia
d) Poparzenia

45. Aby uzyskać soczyste i całkowicie dopieczone mięso, należy

a) Wydłużyć czas obróbki cieplnej
b) W trakcie pieczenia polewać je tłuszczem
c) Kontrolować temperaturę wewnątrz mięsa
d) Piec w temperaturze powyżej 220 stopni C

46. Powolne rozmrażanie mięsa w urządzeniu chłodniczym wpływa na

a) Zmianę smaku i barwy mięsa
b) Ograniczenie rozwoju bakterii
c) Pogorszenie konsystencji mięsa
d) Ograniczenie rozwoju pasożytów

47. Którą z podanych zasad należałoby zmienić, aby zapewnić dobrą organizację na stanowisku pracy?

a) Pracować z wyprostowanym tułowiem
b) Kierunek ruchu rąk powinien być od prawej do lewej
c) Najczęściej używane narzędzia powinny być w zasięgu ręki
d) W czasie pracy ramię i przedramię powinny tworzyć kąt prosty

48. W której sytuacji kucharz może odstąpić od noszenia gumowego obuwia?

a) Mycie naczyń stołowych
b) Obróbka wstępna warzyw
c) Rozdrabnianie warzyw na surówkę
d) Mycie i dezynfekcja podłóg kuchennych

49. W czasie smażenia kucharz uległ poparzeniu II stopnia. Aby udzielić mu pierwszej pomocy należy

a) Ochłodzić oparzone miejsce i zabezpieczyć opatrunkiem
b) Ochłodzić oparzone miejsce i przebić pojawiające się pęcherze
c) Polać oparzone miejsce spirytusem i zabezpieczyć opatrunkiem
d) Polać oparzone miejsce spirytusem i przebić pojawiające się pęcherze

50. Udzielając pierwszej pomocy osobie, która zasłabła, ale jest przytomna, należy zapewnić jej dostęp świeżego powietrza oraz

a) Podać zimny napój i położyć
b) Posadzić na wygodnym krześle
c) Na karku położyć ochłodzony ręcznik
d) Ułożyć na wznak z uniesionymi nogami


CZĘŚĆ II

51. Działalność gospodarcza, polegające na wytwarzaniu i sprzedaży efektów własnej pracy przedsiębiorcy, to

a) Usługi
b) Handel
c) Produkcja
d) Konsumpcja

52. Przedsiębiorca niebędący osobą fizyczną może podjąć działalność gospodarczą

a) W dniu złożenia wniosku o wpis do rejestru
b) Po uzyskaniu wpisu we właściwym rejestrze
c) Po dokonaniu rejestracji w ZUS
d) Z chwilą dokonania wyboru formy opodatkowania

53. Zadaniem banku centralnego nie jest

a) Emisja znaków pieniężnych
b) Udzielanie kredytów konsumentom
c) Nadzór nad bankami komercyjnymi
d) Kontrola podaży pieniądza w gospodarce

54. W Polsce podstawowa stawka podatku VAT wynosi

a) 0%
b) 8%
c) 22%
d) 23%

55. W związku z rozwiązaniem lub wygaśnięciem stosunku pracy pracodawca jest zobowiązany niezwłocznie wydać pracownikowi

a) Akta osobowe
b) Świadectwo pracy
c) Legitymację pracowniczą
d) Oświadczenie o rozwiązaniu umowy o pracę

56. Statusu bezrobotnego nie utraci osoba, która

a) Rozpoczęła działalność gospodarczą
b) Podjęła naukę w dziennej szkole policealnej
c) Ukończyła 60 lat i nabyła prawo do emerytury
d) Rozpoczęła kurs zawodowy zorganizowany przez powiatowy urząd pracy

57. Marianna Zielonka ukończyła w 2011 roku 4 - letnie technikum ekonomiczne i od 1 sierpnia podjęła pracę w Banku Gospodarki Żywnościowej w Gdańsku. Z upływem roku pracy uzyska prawo do urlopu w wymiarze

a) 14 dni
b) 17 dni
c) 29 dni
d) 26 dni

58. W przypadku nieuwzględnienia przez pracodawcę wniosku o sprostowanie świadectwa pracy pracownikowi przysługuje prawo wystąpienia z żądaniem sprostowania świadectwa pracy do

a) Zakładu ubezpieczeń społecznych
b) Związków zawodowych
c) Urzędu pracy
d) Sądu pracy

59. Pan Jan Cisowski prowadzi indywidualną działalność gospodarczą i zamierza wystąpić do banku o przyznanie kredytu na poszerzenie swojej działalności gospodarczej. W tym celu przeanalizował oferty czterech banków, w których prowizja i inne koszty kształtowały się na tym samym poziomie, natomiast oprocentowanie kredytu wynosiło odpowiedni w poszczególnych bankach: "X" - 8,8%, "Y" - 9,5%, "Z" - 9,8%, "W" - 8,2%

Który bank przedstawił przedsiębiorcy najmniej korzystną ofertę

a) Bank "W"
b) Bank "X"
c) Bank "Y"
d) Bank "Z"

60. Kupujący może odstąpić od umowy bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie w terminie dziesięciu dni od jej zawarcia, jeżeli towar został zakupiony

a) W czasie prezentacji, która odbyła się w hotelu
b) W sklepie na posezonowej wyprzedaży
c) W sklepie z używaną odzieżą
d) W sklepie po obniżonej cenie

61. Składki na ubezpieczenie społeczne pracowników, w całości finansowane przez pracodawców, to składki na ubezpieczenie

a) Rentowe
b) Emerytalne
c) Wypadkowe
d) Chorobowe

62. Wyciąg z Kodeksu pracy

Art. 36

1. Okres wypowiedzenia umowy o pracę zawartej na czas nieokreślony jest uzależniony od okresu zatrudnienia u danego pracodawcy i wynosi:

1) 2 tygodnie, jeżeli pracownik był zatrudniony krócej niż 6 miesięcy
2) 1 miesiąc, jeżeli pracownik był zatrudniony co najmniej 6 miesięcy
3) 3 miesiące, jeżeli pracownik był zatrudniony co najmniej 3 lata

Okres wypowiedzenia umowy o pracę zawartej na czas nieokreślony pracownikowi, który był zatrudniony u danego pracodawcy 2 lata, wynosi

a) 3 miesiące
b) 1 miesiąc
c) 2 tygodnie
d) 1 tydzień

63. W lokalnej prasie ukazało się ogłoszenie następującej treści:

Biuro Rachunkowe "Zysk" w Olsztynie poszukuje osoby gotowej podjąć pracę w charakterze księgowego. Od kandydata oczekujemy:

- Wykształcenia wyższego ekonomicznego
- 2 - letniego doświadczenia w księgowości
- Obsługi programów finansowo - księgowych

Oferty prosimy kierować na adres: Biuro Rachunkowe "Podatek" ul. Jasna 50, Olsztyn

Wymagania stawiane pracownikowi spełnia

a) Dorota Listek, która ukończyła technikum ekonomiczne, pracowała przez 5 lat w Przedsiębiorstwie Produkcyjno - Handlowym "Fenix" w Olsztynie w dziale księgowości, Obsługuje programy kadrowo - płacowe
b) Ewa Pieniek, która ukończyła studia na kierunku administracji i przez 3 lata pracowała w przedsiębiorstwie remontowo - budowlanym w dziale finansowym
c) Paweł Kora, który ukończył technikum handlowe i przez 5 lat pracował w przedsiębiorstwie handlowym w charakterze magazyniera. Obsługuje program magazynowy
d) Dariusz Gałązka, który ukończył studia na kierunku rachunkowość i przez 2 lata pracował w Przedsiębiorstwie "Ada" w Olsztynie jako specjalista do spraw księgowości. Obsługuje program finansowo - księgowy

64. Ubezpieczeniu chorobowemu obowiązkowo podlegają pracownicy zatrudnieni na podstawie umowy o pracę. Składki na to ubezpieczenie są finansowane

a) W całości przez pracodawcę
b) W całości przez pracownika
c) W równych częściach przez pracodawcę i pracownika
d) W równych częściach przez pracodawcę i zakład medycyny pracy

65. Zgłoszenie do ubezpieczenia społecznego i zdrowotnego osoba fizyczna podejmująca działalność gospodarczą powinna złożyć na druku

a) ZUS IWA
b) ZUS ZBA
c) ZUS ZUA
d) ZUS ZPA

66. Wiktor Dziewulski nie wykorzystał części przysługującego mu urlopu wypoczynkowego z powodu rozwiązania stosunku pracy. W tym przypadku przysługuje mu

a) Odszkodowanie w wysokości miesięcznego wynagrodzenia
b) Ekwiwalent w naturze
c) Odszkodowanie w wysokości najniższego wynagrodzenia w gospodarce narodowej
d) Ekwiwalent pieniężny

67. Dochód spółki z ograniczoną odpowiedzialnością jest opodatkowany podatkiem

a) Od nieruchomości
b) Dochodowym od osób prawnych
c) Od środków transportu
d) Dochodowym od osób pracujących w spółce

68. Pan Filip Nowak zamierza podjąć działalność usługową na nowym osiedlu mieszkaniowym. W celu określenia rodzaju usług, na jakie jest zapotrzebowanie, przeprowadził badania ankietowe. Wyniki badań przedstawione są na wykresie. Określ rodzaj usług, na które jest największe zapotrzebowanie

a) Usługi fryzjerskie
b) Usługi krawieckie
c) Usługi jubilerskie
d) Usługi szewskie

69. Elektryk Michał Zawada osiągnął w roku podatkowym dochody z tytułu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę i umowy zlecenia. W celu sporządzenia rocznego zeznania podatkowego z tytułu tych dochodów powinien wypełnić formularz

a) CIT - 2
b) CIT - 8
c) VAT - 7
d) PIT - 37

70. Fragment umowy o pracę

Warunki zatrudnienia

1. Stanowisko pracy: Piekarz
2. Wymiar czasu pracy: Pełen etat
3. Wynagrodzenie zasadnicze miesięczne w kwocie 2 200 zł
4. Premia miesięczna w wysokości 20% wynagrodzenia zasadniczego przyznawana zgodnie z zakładowym regulaminem wynagrodzenia

Przyjmując, że w danym miesiącu pracownik spełnił warunki do przyznania premii, jego łączne wynagrodzenie w tym miesiącu wyniesie

a) 2 220 zł
b) 2 220 zł
c) 2 400 zł
d) 2 640 zł

KLUCZE ODPOWIEDZI

DO I CZĘŚCI EGZAMINU ZNAJDZIECIE TU

DO II CZĘŚCI EGZAMINU ZNAJDZIECIE TU


 
     

MONNA 


Dołączyła: 05 Wrz 2012
Posty: 3
Skąd: Łódź

Wysłany: Czw 06 Wrz, 2012 00:30   

Hej :) Dzięki za umieszczenie arkusza. Dobry z ciebie kolega ;).Pozdrawiam.

 
     

gaja412 


Dołączyła: 03 Cze 2013
Posty: 1

  Wysłany: Pon 03 Cze, 2013 13:31   

Hej bardzo bym prosiła o arkusz i odpowiedzi do egzaminu kucharz małej gastronomii wersja Y
2012rok czerwiec !!! błagam pomóżcie:)
 
     

Ciekawa 


Imię: Ciekawa
Typ szkoły: fajny
Profil szkoły: ciekawy
Dołączył: dawno
Posty: 99
Skąd: daleko



Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

 Copyright 2008 FORUM EgzaminZawodowy.info
Korzystanie z forum oznacza akceptację Regulaminu i Polityki Prywatności || Egzamin gimnazjalny
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group template created by szpak