ja zdaję egzamin w czerwcu i szczerze powiedziawszy nie spodziewałam się recepty do użytku zewnętrznego, a już tej aseptyki to w ogóle.
Czy zostanie opublikowany klucz oceniania tego egzaminu praktycznego?
Ciekawi mnie jak należało opisać wyjaławianie i czy można było korzystać z ampułek soli fizj.
i roztworu zapasowego kwasu borowego.
I jak skontrolować dawki? obliczyć średnią masę jednej kropli?
jak dla mnie to przesadzili z tą receptą
A technik może w ogóle wg przepisów wykonywać leki jałowe?
Ciekawa
Imię: Ciekawa
Typ szkoły: fajny
Profil szkoły: ciekawy
na stronie medycznego studium stopka w zakładce zasoby jest kilka kluczy z poprzednich lat, może oni coś opublikują...
egzamin "praktyczny" a oceniany niczym matura z języka polskiego i słynne klucze...
w dziwnym żyjemy kraju :(
egzamin "praktyczny" a oceniany niczym matura z języka polskiego i słynne klucze...
w dziwnym żyjemy kraju :(
Zgadzam się w 100%. Jak praktyczny to powinniśmy robić najważniejsze rzeczy na egzaminie a nie przepisywać załączniki w przypadku technika administracji.
Wysłany: Sro 24 Mar, 2010 12:02 Egzamin tech.farmaceutyczny 2010:)
Jak wiele innych osób szukam testów z egzaminu TEORETYCZNEGO ze stycznia 2010r. Kochani, udostępnijcie je - proszę :)
Pozdrawiam farmaceutów, przede wszystkim tych przyszłych
Ostatnio zmieniony przez kasiakami Nie 11 Kwi, 2010 21:11, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: Sro 24 Mar, 2010 12:49 Re: Egzamin tech.farmaceutyczny 2010:)
kasiakami napisał/a:
Jak wiele innych osób szukam testów z egzaminu TEORETYCZNEGO ze stycznia 2010r. Kochani, udostępnijcie je - proszę
Test technik farmaceutyczny styczeń 2010 jest już od dawna dostępny w naszym Portalu na stronie www.testy.egzaminzawodowy.info Wystarczy trochę się rozejrzeć
Ciekawa
Ja również zdaję w czerwcu, a to, że dali recepturę jałową to dla mnie normalnie szok! Nie pozostaje mi nic innego jak z wszystkiego się dokładnie przygotować a nie tylko proszki i mieszanki...
[ Dodano: Wto 30 Mar, 2010 21:50 ]
chemik68 napisał/a:
A to ciekawe od kiedy ? Już FP V wyraźnie ustala, iż każdy lek zawierający w swym składzie antybiotyk MUSI być wykonany w warunkach jałowych. Od tej reguły nie ma odstępstw !
Dokładnie! Receptura wszystkich antybiotyków musi być jałowa.
Oczywiście teoria swoją i praktyka swoją, w aptece byś nie musiał wyjaławiać
dokładnie apteka to inny świat ale egzamin trzeba wzorowo napisać,żeby sie z 'kluczem'zgadzało jak na maturze o progu 30% zdawalności oni porównuja zdawalnoiśc technika farmacji..??to nie jest technik cukiernik,bez urazy oczywiście i to jest 75% zdawalności!!!!!przesada z tym kluczem i tym progiem a zależy jeszcze gdzie sie zdaje bo gdzie indziej to wr ęcz dążą żeby raczej sie nie udało na 75%...pzdr czerwcowych absolwnetów i powodzenia na egzaminie :)
Rp. Codeini phosp 0,2
Ephedrini h/chl 0,3
Metamizol 4,0
Sal.Nervinae 25,0
Natr.benzoaris 3,5
Sir. Pini
Sir.Tussipct aa 60,0
Aqua dest. ad 250,0
m.f.mixt
3x łyżka dla dziecka 8 lat
m. łyżki 16,0g
Może ktoś się pokusi,żeby rozwiązać tą receptę ;(
hmm,pokuszę sie na rozwiązanie,jak na mieszankę to dość dużo składników, ale masa łyżki jest więc bedzie łatwiej...:
1.dawki kodeiny, metamizolu,efedryny z uwaga do tussipectu zawierajacego 0,07 h/chl efedryny.
2.sprawdzenie czy jest niezgodnosc miedzy bromkami i kodeiną
3.wykonanie....
substancje stałe rozpuscic w małej ilosci wody z nervinae,nast w syropach,dodac nervinae i uzupełnic woda do 250.
(na 25,0 czyli 1.0;0,5;0,5 bromków i reszta wody)
[ Dodano: Czw 01 Kwi, 2010 12:01 ]
no i jeszcze kodeina 0,05 w syropie pini trzeba uwzględnic...pzdr :)
Hej Stokrotka... nie wiem,czy dobrze pamiętam: czy Ty miałaś już próbny egzamin?
Jeśli jesteś po, podaj testy z praktycznego i teorii :))))
Dzięki Amfa za rozwiązanie Rp:)))))
Ja osobiście jak śledzę wcześniejsze testy to zauważam coraz to wyższe progi, więc łatwiej na pewno nie będzie Zauważcie ile jest w całym teście farmakologii a ile tpl-u.
Efedryna ma racje. Nie ma co liczyć na to że będzie prosto. Lepiej nastawiajmy sie na rzeczy trudne a jeśli o dziwo będzie proste to nic tylko dziękować za to Bogu a dla nas będzie to miła niespodzianka:) Więc do roboty drodzy przyszli farmaceuci:)
Ciekawa
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum