Anita28 Gotowych projektów nie mam z aseptyki może 1-2, poza tym mam przważającą ilość napisanych projektów na kartce więc przesłanie na @ jest troszkę sprawą skomplikowaną.
Więcej pytań proszę kierować na PW.
Ciekawa
Imię: Ciekawa
Typ szkoły: fajny
Profil szkoły: ciekawy
proszę wrzućcie na forum jakieś przykładowe rozwiązane recepty bo ja dopiero zaczynam się uczyć a widzę, że niektórzy z Was są dość dobrze zorientowani.
najpierw nalezy zastanowic sie nad rozpuszczalnoscią hydrokortyzonu bo moze tu byc jakas niezgodnosc...moze glicerol a reszta po kolei..mentol na koncu,a gentamycyna w nacl...
A to wyjaławianie to trzeba opisać tak krok po kroku jak to wszystko układam w autoklawie, jaką temp. ustawiam itd, czy wystarczy zaznaczyć, że wyjaławiam np. w autoklawie? I jeszcze mam takie pytanie to skoro wszystkie leki zawierające antybiotyki należy sporządzać w sposób jałowy to taki zwykły spirytusowy roztwór detreomycyny np. z rezorcyną powinnam lege artis wykonać pod lożą?!
A to wyjaławianie to trzeba opisać tak krok po kroku jak to wszystko układam w autoklawie, jaką temp. ustawiam itd, czy wystarczy zaznaczyć, że wyjaławiam np. w autoklawie? I jeszcze mam takie pytanie to skoro wszystkie leki zawierające antybiotyki należy sporządzać w sposób jałowy to taki zwykły spirytusowy roztwór detreomycyny np. z rezorcyną powinnam lege artis wykonać pod lożą?!
WITAM !!! JESTEM TU NOWA I MAM PYTANKO CZY KTOŚ PISAŁ EGZAMIN STYCZNIOWY Z FARMACJI !!! JEŚLI TAK TO MOGŁABYM OTRZYMAĆ TEST Z 2010 !!! Z GÓRY DZIĘKUJĘ agnes027@op.pl
mam pytanie czy na styczniowym egzaminie teoretycznym były jakies mairy domowe,niezgodności,średnie masy łyżki czy masy kropli podane??bo krążą opinie że czeriwec będzie goły pod tym względem i trzeba będzie liczyc tylko na swoja pamięć...porażka ;/
Witam ja zdawałam w styczniu i prawdą jest ,że z załączników były tylko opisy substancji ,żadnych miar nie podali , sygnaturek , naklejek w ogóle porażka ...
Przesada, fakt, że u nas na tplu uczymy się takich rzeczy na pamięć - nawet wielu rzczey z FP. których nie powinno się uczyć na pamięć, ale takie rzeczy powinny być podane.... Jak zdawałaś w styczniu to miałaś te krople z mentolem? Mówili Wam jak powinno to wyglądać wg klucza? Dodawałaś etanolu i zmniejszałaś ilość roztworu NaCl, wtedy ilość kropli w roztworze też się zmienia, bo etanol jest lżejszy... :/ i to dużo 20 kropli na 1 gram w wodnych, a spirytusowych 65...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum