W mojej szkole jest strasznie dużo materiału z tego przedmiotu. To jest bardzo trudny, wg mnie najtrudniejszy przedmiot bo wymagają nazw wielu leków i ich zamienników. A łacina trudna jest, nie powiem... A z farmakologii podobno jest 10 pytań na teście. Zgadza się?
Ciekawa
Imię: Ciekawa
Typ szkoły: fajny
Profil szkoły: ciekawy
z jakich książek korzystacie u siebie na farmakologii?? może jest jakiś skrót skrótów? bo jakoś nie uśmiecha mi się przerabiać 600 stron. w końcu nie tylko farmakologia obowiązuje...
My korzystamy z:
"Farmacja stosowana" St. Janicki, Fiebieg, Sznitowska
"Ćwiczenia z receptury" L. Krówczyński, R. Jachowicz
"Receptura apteczna" R. Jachowicz
Są jeszcze do kupienia takie testy:
"Farmakologia" Jacob
"Farmakologia - zbiór pytań testowych" Petrusewicz
fakt przydałoby się jakieś streszczenie, bo jest strasznie tego dużo do nauki a zauważyłam tendencję do zwiększania liczby pytań z farmakologii na egzaminie
Hmm.. Na początku każdy miał jakieś swoje notatki z własnych źródeł, ale nauczycielka zaginała nas takimi pytaniami.. aż strach..
Więc musieliśmy dostosować się do Niej, a że Ona zadawała nam pytania wprost z "Farmakodynamiki" to też prawie każdy zaopatrzyła się w tą książkę, a raczej księgę, która wcale tania nie była.. Język przystępny, ale objętościowo jest tego ogrom, nie są uściślone najważniejsze rzeczy, lecz wszystkie szczegóły.
Książka dobra, lecz nie do powtórki przed egzamem..
Witam
Mam takie pytanie. Czy zna ktoś może jakiś podręcznik zawierający testy z farmakologii?? Szukałam ale znalazłam tylko z zakresu studiów medycznych.
[ Dodano: Sob 17 Kwi, 2010 05:20 ]
Słyszałam, że najnowsze wydanie podręcznika napisanego przez Andrzeja Danysza jest dobrze opracowane. Niestety nie jest to mała książka.
U nas właśnie wczoraj na zajęciach pytaliśmy o jakieś streszczenie, ale nasz magister nie poleca żadnego, bo stwierdził, że trzeba po prostu poczytać i się pouczyć.
Pracował kiedyś w oke przy układaniu pytań i są one różnego typu i trzeba wiedzieć po prostu wszystko
U nas nauczyciele maja właśnie opracowane własne wykłady i podają tylko wg nich najważniejsze rzeczy, ale jest tego baaaaaardzo dużo... Ale taki kierunek wymaga wiedzy.
u nas korzysta się z Kompendium Farmaklogii pod redakcja Waldemara Jańca i jest to podręcznik dla studentów z wydziałów lekarskich i farmaceutycznych...nie jest może prosta w użyciu ale zawiera podstawy i streszczenie najważniejszych zagadnień z nazwami handlowymi leków i najważniejszymi lekami dla danych jednostek chorobowych...:) ale i tak podstawą jet nasz zeszyt,mało co korzystamy z książki bo zeszyt wystarcza :)
Ciekawa
Imię: Ciekawa
Typ szkoły: fajny
Profil szkoły: ciekawy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum