Wysłany: Czw 18 Lut, 2010 11:47 egzamin a komputery
Czy egzamin zawodowy w czerwcu 2010r. muszą odbywać się na komputerach czy może być kontynuowana wersja na papierze jak to miało miejsce w latach ubiegłych?
Ciekawa
Imię: Ciekawa
Typ szkoły: fajny
Profil szkoły: ciekawy
Wysłany: Sro 03 Mar, 2010 20:01 Re: egzamin a komputery
Także nurtowało mnie to pytanie.. więc by rozwiązać swoje wątpliwości przeprowadziłam rozmowę z nauczycielką od przedmiotu zawodowego(PEI - Pracownia ekonomiczno informatyczna:)), po krótkiej rozmowie obydwie doszłyśmy do wniosku że jednak praca na komputerach ogranicza sie tylko do znajomości praktycznie dwóch programów - Subiekt i Rewizor. O wiele łatwiej jest zrobić księgowania i wydrukować dokumenty niz siedzieć i samemu tworzyć te wypociny:/ przynajmniej nawet trójkowi uczniowie mają szanse na pozytywne ukończenie szkoły z ważnym dokumentem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe:) pozdrawiam z Ostrowca
jeśli chodzi o egzamin w tym roku to przynajmniej u mnie w województwie będzie w całości na komputerach, ja zdawałam egzamin rok temu i byłam ostatnim rocznikiem gdzie pisałam wszystko na papierze natomiast w tym roku juz wszyscy piszą na komputerach...
Tak, wszystko robimy na komputerach i to nie jest aż takie trudne, jeśli nauczyciel dobrze przygotuje do tego i wszystko wyjaśni. Rewizor i Subiekt nie są trudnymi programami... ale gorzej będzie jak dadzą gratyfikanta... niby jeszcze nigdy go nie dali... Dla mnie głupotą jest pisanie tego wszystkiego ( w zasadzie przepisywanie z arkusza, którego dają) dodając swoje obliczenia i dodatkowe treści na kartę pracy. Wszystko trzeba pisać wg punktów, które zamieszczają w arkuszu. A niektórych punktów po prostu trzeba się nauczyć na pamięć, aby napisać je dobrze. Egzamin powinien pokrywać z tym co będziemy robić w naszym zawodzie w przyszłości. A nie egzaminować nas z tego co nam się nie przyda.
Gratyfikant nie jest taki straszny. Uważam że jest dość przyjemny:) A lista płac praktycznie sama się robi tylko oczywiście trzeba wprowadzić dobrze dane. U nas Pani mówi że może być w tym roku OT i środki trwałe.
Wysłany: Wto 08 Cze, 2010 20:12 Re: egzamin a komputery
stysia2090 napisał/a:
Także nurtowało mnie to pytanie.. więc by rozwiązać swoje wątpliwości przeprowadziłam rozmowę z nauczycielką od przedmiotu zawodowego(PEI - Pracownia ekonomiczno informatyczna:)), po krótkiej rozmowie obydwie doszłyśmy do wniosku że jednak praca na komputerach ogranicza sie tylko do znajomości praktycznie dwóch programów - Subiekt i Rewizor. O wiele łatwiej jest zrobić księgowania i wydrukować dokumenty niz siedzieć i samemu tworzyć te wypociny:/ przynajmniej nawet trójkowi uczniowie mają szanse na pozytywne ukończenie szkoły z ważnym dokumentem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe:) pozdrawiam z Ostrowca
A co Twoja nauczycielka mówi na temat drukowania dokumentów? Oryginały i kopie, czy tulko 1 egzemplarz?
No właśnie co do kopii ja wczoraj odnalazłam przykładowe rozwiązanie zadania i tam były wydrukowane kopi do każdego dokumentu np Wz Pz i nie mam pojęcia co o tym myśleć
A czy piszecie w wykazie prac dokumentów otwarcie kartotek kontrahentów i towarów?? albo coś o programach typu sporządzenie w Rewizorze GT czegoś tam ?? u nas Nauczycielka nas uczyła chyba na przykładach bez zastosowania komputerów
Musimy drukować tylko te dokumenty które zostają w firmie którą jesteśmy w zadaniu. Nic więcej. Jeżeli mamy w zadaniu FVZ i występuje ona w załączniku to nie ma sensu jej drukować bo dokument ten juz mamy.
No tak przy Fa VAT nie mam problemów i wątpliwości zdziwiło mnie to że kopia jest wystawiana do Wz Pz itp
Ja już wiem!!! W tym roku w arkuszach egzaminacyjnych będzie napisane jak drukować. Wiadomość pewna. Napisałam maila do Centralnej Komisji Egzaminacyjnej i tak mi pani od egzaminów zawodowych napisała.
A co do tych czynności związanych z założeniem kartotek itd. Myślę, że nie zaszkodzi napisać. Nawet jak to nie będzie punktowane
W szkole korzystaliśmy z książki Padurkowej i tam rozwiązane zadanie praktyczne. W dokumentach jest pokazane że Wz i Pz jest oryginały tylko a Fa VAT i Fa VAT korekta kopie. A co do założenia kartotek kontrahentów i towarów to zawsze pisaliśmy. Nauczycielka mówiła, że była na szkoleniu i kazali pisać.
Wysłany: Pon 14 Cze, 2010 15:07 Re: egzamin a komputery
stysia2090 napisał/a:
a Gratyfikat?
[ Dodano: Pon 14 Cze, 2010 15:09 ]
Acceska napisał/a:
mrukowska napisał/a:
No tak przy Fa VAT nie mam problemów i wątpliwości zdziwiło mnie to że kopia jest wystawiana do Wz Pz itp
Ja już wiem!!! W tym roku w arkuszach egzaminacyjnych będzie napisane jak drukować. Wiadomość pewna. Napisałam maila do Centralnej Komisji Egzaminacyjnej i tak mi pani od egzaminów zawodowych napisała.
A co do tych czynności związanych z założeniem kartotek itd. Myślę, że nie zaszkodzi napisać. Nawet jak to nie będzie punktowane
Też tak myślę! Lepiej więcej niż za ogólnie.
Przecież jak się z programu drukuje to automatycznie jest i oryginał i kopia.
Ciekawa
Imię: Ciekawa
Typ szkoły: fajny
Profil szkoły: ciekawy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum