Grupy • FAQ • Rejestracja • Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Odpowiedz do tematu Pytania
Autor Wiadomość

Admin 



Dołączył: 22 Lip 2008
Posty: 1860

Wysłany: Pon 05 Kwi, 2010 17:24   

Tutaj można zadawać pytania dotyczące tego przedmiotu

 
 

Gość

Wysłany: Nie 13 Cze, 2010 14:16   

jak mamy żywić niemowlęta????????/

 
     

Gość

Wysłany: Sro 22 Wrz, 2010 13:25   

Polecam tą książke PODSTAWY ŻYWIENIA CZŁOWIEKA
Flis Krystyna, Konaszewska Wanda jest w niej wszystko dokladnie opisane jak i kogo żywić :)
 
     

Gość

Wysłany: Pią 10 Cze, 2011 10:31   

po woli dodawać przecierowe zupki :) ale wg zaleceń lekarza

[ Dodano: Pią 10 Cze, 2011 10:33 ]
trudna czy łatwa postanio była banalna
 
     

Gość

Wysłany: Sro 28 Mar, 2012 21:14   

Napiszcie mi prosze jak powinno sie podawać a czego unikać z potraw w przypadku chorób takich jak cukrzyca,nietolerancja laktozy,celiakię,nadciśnienie tętnicze.
 
     

Ciekawa


Imiê: Ciekawa
Typ szko³y: fajny
Profil szko³y: ciekawy
Do³±czy³: dawno
Posty: 99
Sk±d: daleko

Wysłany:    


Testy teoretyczne CZERWIEC 2014 z rozwi±zaniami s± na stronie - sprawdz swój wynik egzaminu
www.testy.egzaminzawodowy.info

Arkusze praktyczne i przyk³adowe rozwi±zania zadañ s± na stronie
www.egzaminzawodowy.info

 
 

Gość

Wysłany: Sro 28 Mar, 2012 22:53   

Cukrzyca- można jeśc:
Węglowodany: Należy zjadać warzywa, szczególnie te o wyrazistych smakach: seler, buraczki, por, brukselka, pomidor, ogórek, chrzan, cebula, czosnek. Do tego trochę ziemniaków i kaszy gryczanej, ze słodyczy najlepiej produkty bogate w czekoladę i bitą śmietanę.

Można zjeść trochę owoców, ale nie dużo na raz. Najlepiej odstawić zdecydowanie winogrona i jabłka, jako zawierające szczególnie dużo cukrów prostych. Nie jemy dżemów, gdyż zawierają dużo sztucznego cukru.

Tłuszcz: Masło, śmietana, majonez, smalec, słonina - NIE PODNOSZĄ CUKRU. Główne źródło paliwa dla komórek w cukrzycy. Nie boimy się tych produktów !!!

Białko: Optymalną proporcją aminokwasów aminokwasów cechują się białka zwierzęce. Na szczególną uwagę zasługują:

- żółtka - białko o najlepszej przyswajalności, wzorzec optymalnego białka wg WHO - Światowej Organizacji Zdrowia.

- Sery, ryby, żeberka, wątróbka, karkówka itp. Unikamy wędlin napompowanych chemią.

NIE WOLNO JEŚĆ CHLEBA, KLUSEK MAKARONÓW, PIZZY, DROŻDŻÓWEK i innych produktów bogatych w mąkę. Nie wolno pić słodkich napojów, zdecydowanie ograniczyć soki owocowe.
CELIAKIA:
Dozwolone są:
•zboża, w których naturalnie gluten nie występuje, a więc: ryż, kukurydza, gryka, proso;
•mąka bezglutenowa: gryczana, kukurydziana, ryżowa;
•skrobia kukurydziana i ryżowa;
•makarony i pieczywo z mąki sojowej, ryżowej, gryczanej, ziemniaczanej i kukurydzianej;
•gotowe pieczywo, makarony bezglutenowe;
•ryż (zarówno biały jak i brązowy);
•kasza gryczana, jaglana, tapiok.

Przeciwwskazane są:
•produkty zawierające pszenicę, żyto, owies i jęczmień, a więc: bułki, chleb pszenny, żytni, pieczywo chrupkie, pumpernikiel;
•kasze – jęczmienna, manna, kuskus;
•makarony, mąki, otręby wytworzone ze zbóż zawierających gluten.
Tłuszcze

Dozwolone są:
•oleje,
•oliwa z oliwek,
•masło,
•margaryny.

Uważaj na: majonez i dressingi.
Dozwolone są:
•świeże mięso, drób, ryby i owoce morza;

Przeciwwskazane są produkty panierowane.

Uważaj na: konserwy, kiełbasy, hamburgery, pasztety, wędliny, pulpety, inne z dodatkiem zhydrolizowanego białka roślinnego.
Dozwolone są:
•świeże mleko,
•mleko w proszku,
•mleko skondensowane,
•sery białe,
•kefiry,
•śmietana.

Przeciwwskazane są te z dodatkiem słodu jęczmiennego.

Uważaj na:
•jogurty owocowe,
•napoje czekoladowe,
•żółte sery (ze względu na powierzchnię powlekaną).

Owoce

Dozwolone są wszystkie, zarówno świeże i mrożone, a także w postaci soków
 
     

Gość

Wysłany: Czw 29 Mar, 2012 15:47   

Wielkie dzięki:) bardzo mi sie przydadzą te wiadomości
 
     

Gość

Wysłany: Czw 29 Mar, 2012 18:18   

Nie ma sprawy :)
NIETOLERANCJA LAKTOZY:
Podstawowe zalecenia żywieniowe obejmują stosowanie diety ubogolaktozowej z ograniczeniem podaży mleka i przetworów mlecznych oraz podawaniem leków zawierających laktozę w swoim składzie. Inną możliwością jest stosowanie dodatków preparatów laktozy do produktów mlecznych. Występowanie nietolerancji laktozy u znaczącego odsetka populacji dzieci, młodzieży i dorosłych stwarza poważne ograniczenia żywieniowe w zakresie spożywania produktów mlecznych. Dlatego też poszukuje się innych rozwiązań żywieniowych, mogących stanowić alternatywę dla zwykłych produktów mlecznych. Takim produktem mlecznym może być np. mleko o obniżonej zawartości laktozy (np. melko marki MINILA Spółdzielni Mleczarskiej Gostyń).

Wyniki badań, mających na celu ocenę tolerancji mleka o obniżonej zawartości laktozy, potwierdziły możliwość zastosowania takiego mleka u pacjentów z klinicznymi objawami nietolerancji laktozy. Wykazano, że postępowanie żywieniowe z zastosowaniem mleka niskolaktozowego w znacznym stopniu może wyeliminować te objawy i zlikwidować istniejące dotychczas ograniczenia w zakresie spożywania produktów mlecznych w grupie osób z nietolerancją laktozy. Dodatkowo mleko niskolaktozowe powinno być stosowane w tej populacji dzieci i osób dorosłych w celu zapobieżenia m.in. procesom osteopenii i osteoporozy.

NADCIŚNIENIE TĘTNICZE
Ogólne zasady diety w nadciśnieniu tętniczym
•zmniejszenie masy ciała,
•zmniejszenie spożycia soli kuchennej,
•zwiększenie spożycia potasu i magnezu,
•zwiększenie aktywności fizycznej (pływanie, tenis, jazda na rowerze, spacer),
•unikanie stresu i picia alkoholu,
•ograniczenie picia kawy, maksymalnie 2 filiżanki dziennie,
•rzucenie palenia papierosów.

Zalecane zmiany w diecie:
•źródło tłuszczu powinny stanowić oleje roślinne, zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe jak olej słonecznikowy i sojowy oraz oliwa z oliwek i olej rzepakowy bezerukowy zawierające jednonienasycone kwasy tłuszczowe,
•należy ograniczyć spożycie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego jak masło i śmietanka, żółtka jaj, a całkowicie wyłączyć z jadłospisu smalec, słoninę, boczek, tłuste mięsa i wędliny, zabielacze do kawy, twarde margaryny,
•zalecane jest spożycie 2 x w tygodniu ryb morskich,
•owoce i warzywa 4 x dziennie w postaci surowej dostarczają błonnika pokarmowego, witamin, flawonoidów (szczególnie jabłka, czarna porzeczka, aronia, cytrusy, suszone), wskazane orzechy włoskie zawierające kwasy tłuszczowe omega 3,
•ograniczyć spożycie cukru, słodyczy, dżemów wysokosłodzonych, miodu,
•źródło białka powinno stanowić chude mięso : indyk, kurczak, cielęcina, chude wędliny i ryby (w ograniczonej ilości morskie, tłuste), chude sery, mleko niskotłuszczowe, jogurty, kefiry,
•źródło węglowodanów powinno stanowić pieczywo razowe, z dodatkiem ziaren zbóż, słonecznika, kminku, orzechów, owoce i warzywa, a ograniczyć kluski, pierogi, makarony ze względu na wysoką kaloryczność,
•techniki przyrządzania potraw to : gotowanie, duszenie bez tłuszczu, pieczenie w folii i w pergaminie, z rusztu,
•nie zaleca się grzybów, zasmażek, tłustych wywarów z mięsa lub kości.

Zmniejszenie podaży sodu
Zmniejszenie ilości sodu (sól, glutaminian sodu) może obniżyć ciśnienie tętnicze nawet o 10%.
•zalecana jest 1 łyżeczka soli dziennie (3 g),
•nie dosalać posiłków,
•wykluczyć: chipsy, solone orzeszki, żywność konserwowaną, peklowaną, marynowaną, krakersy, paluszki, płatki kukurydziane, gotowe dania w restauracjach i barach, produkty fast-food (hamburgery, zapiekanki, pizza), sery dojrzewające, topione, owcze, mieszanki warzywne, sól czosnkową, kostki rosołowe, ketchup, ekstrakty sosów, musztardę, maggi, majonez, kiszonki (ogórki, kapusta), wędzone ryby i wędliny (baleron, kabanosy, kiełbasę myśliwską i podwawelską, salami, polędwicę sopocką, szynkę wiejską), solone ryby,
•pić wody mineralne o niskiej zawartości sodu,
•sól zastąpić przyprawami i ziołami : pieprz, bazylia, chilli, papryka, majeranek, oregano, gałka muszkatołowa, rozmaryn, natka pietruszki, kminek, tymianek, czosnek, mięta, ziele angielskie, koperek, szałwia,
•ostrożnie : substytuty soli zawierają potas, magnez, nie można ich stosować w zaburzeniach czynności nerek.

Produkty bogate w potas
Znaczna ilość potasu doustnie potrafi zmniejszyć podwyższone ciśnienie tętnicze. Szczególnie bogate w potas są:
•mleko w proszku,
•wyroby cukiernicze: kakao, czekolada, chałwa, orzechy, rodzinki, wyroby z makiem,
•nasiona roślin strączkowych: soja, groch, fasola,
•mięso i przetwory mięsne, ryby,
•produkty zbożowe : kasze gryczana i jęczmienna, otręby pszenne, płatki kukurydziane, płatki owsiane i pszenne, pieczywo żytnie i chrupkie, chleb pumpernikiel,
•owoce: agrest, banany, morele, brzoskwinie, porzeczka czarna i czerwona, winogrona, ananasy, suszone, soki i koncentraty owocowe,
•warzywa : ziemniaki, buraki, pietruszka, bakłażany, cukinie, czosnek, koperek zielony, pomidory, szpinak, botwina, chrzan, groszek zielony, bób, kalarepa, grzyby, koncentrat pomidorowy.

Produkty bogate w magnez
Podobnie jak potas działa na organizm zwiększona ilość magnezu. Szczególnie bogate w magnez są:
•nasiona roślin strączkowych,
•produkty zbożowe: płatki owsiane, pieczywo chrupkie, jęczmień, mąka pszenna i razowa, otręby i zarodki pszenne,
•ryby: makrela, łosoś, śledź,
•wyroby cukiernicze: kakao, gorzka czekolada,
•migdały, orzeszki ziemne, rodzynki,
•kukurydza , banany, brzoskwinie, suszone śliwki, seler, ziemniaki gotowane w skórce,
 
     

Gość

Wysłany: Pią 25 Sty, 2013 11:05   

jak jest na tym profilu można się czegoś nauczyć?
 
     

Ciekawa 


Imię: Ciekawa
Typ szkoły: fajny
Profil szkoły: ciekawy
Dołączył: dawno
Posty: 99
Skąd: daleko



Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

 Copyright 2008 FORUM EgzaminZawodowy.info
Korzystanie z forum oznacza akceptację Regulaminu i Polityki Prywatności || Kwalifikacje w zawodzie
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group template created by szpak