Grupy • FAQ • Rejestracja • Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Odpowiedz do tematu składniki aktywne
Autor Wiadomość

Gość

Wysłany: Pon 16 Maj, 2011 09:30   składniki aktywne

Słowniczek Składników Aktywnych
Acerola
(wiśnia z Barbados) - krzew rosnący w Ameryce Środkowej, niezwykle bogaty w witaminę C

Alantoina
jest niealergogennym związkiem pobudzającym regenerację skóry i przyspieszającym gojenie zranionych tkanek. Zmiękcza naskórek, usuwa zgrubienia i spęknienia. Łagodzi, koi, działa keratolitycznie, a także oczyszcza pory.

Algi
zawierają przeciętnie 10 razy więcej mikroelementów niż rośliny lądowe. Mają zdolność oczyszczania i rozjaśniania cery, chronią ją przed utratą wilgoci, nawilżają, koją podrażnienia, przyspieszają regenerację. Stymulując wzrost komórek, regulują czynności gruczołów łojowych, mają właściwości bakteriostatyczne i antybakteryjne.

Aloes
bogate źródło witamin z grupy B, witaminy C, składników mineralnych i aminokwasów. Ma silne właściwości nawilżające i bakteriobójcze, wspomaga wzrost nowych komórek.

Ananas
bogate źródło witaminy C, witamin A, B, PP wapnia, żelaza. Ma właściwości przeciwzapalne i przeciwobrzękowe. Wpływa pozytywnie na procesy zapalne.

Arnika górska
to bogate źródło między innymi flawonoidów, karotenoidów, garbników, kwasów organicznych i fitosteroli. Arnika wzmacnia ściany naczyń włosowatych, ma właściwości łagodzące podrażnienia i zaczerwienienia.

Babka lancetowata
działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo, łagodzi podrażnienia, ułatwia gojenie się ran. Surowiec wykazuje działanie antyseptyczne, które zawdzięcza aukubinie.

Biopolimer
przekształca nadmierne ilości sebum w mikrogranulki niewidzialne dla ludzkiego oka, dzięki czemu skóra nie „świeci się”.

Centella Asiatica
stymuluje fibroblasty do produkcji kolagenu, odżywia, odświeża, nawilża i zmiękcza skórę. Poprawia krążenie, stymuluje odnowę komórkową, przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, pobudza produkcję kolagenu opóźniając proces starzenia skóry, ponadto ma właściwości regenerujące.

D-panthenol
związek ten łatwo penetruje w głąb skóry, wykazując zdolność przyciągania i zatrzymywania wody, wnika aż do skóry właściwej, a tam przekształca się w witaminę B5. Doskonale nawilża skórę, nadaje jej miękkość i gładkość. Działa przeciwzapalnie i kojąco, przyspiesza gojenie się ran, łagodzi skutki działania promieniowania UV. Pobudza wzrost i odnowę komórek naskórka i skóry właściwej.

Dziki jam (Wild Yam)
ma działanie antyzapalne, antybakteryjne, antyoksydacyjne, hamuje działanie enzymów rozkładających włókna kolagenowe skóry i pobudza mechanizm odnowy włókien kolagenowych. Dziki jam zawiera diosgeninę – hormon roślinny, który wykazuje strukturalne podobieństwo do DHEA.

Ekstrakt z chrząstnicy kędzierzawej
północnoatlantyckie algi czerwone, które mają właściwości stymulujące i nawilżające. Chrząstnica kędzierzawa jest bogata w proteiny, witaminę C i witaminy z grupy B.

Ekstrakt z kiełków pszenicy
działa regenerująco na powierzchnię naskórka. Dzięki obecności nienasyconych kwasów tłuszczowych, wzmacnia krążenie miejscowe poprzez rewitalizację skóry właściwej. Daje efekt napięcia skóry z nawilżającymi, wygładzającymi i przeciwstarzeniowymi właściwościami.

Ekstrakt z kudzu
pochodząca z Chin i Japonii roślina bogata we flawonoidy, usuwa zaczerwienienie, łuszczenie i napięcie skóry, hamuje działanie fosfolipazy PLA2, działa ochronnie na skórę wrażliwą, łagodzi zmiany skórne spowodowane trądzikiem różowatym.

Enzymatyczne białka ze ścian komórkowych
szczególnie bogate w witaminy z grupy B, stymulują metabolizm komórkowy, działa oczyszczająco i ściągająco. Enzymatyczny kompleks reguluje pracę gruczołów łojowych, głęboko oczyszcza z pozostałości tłuszczowych zatykających pory.

Fitohormony soi
są strukturalnie najbardziej zbliżone do budowy estrogenów ludzkich, dlatego też są to najlepiej przyswajalne przez organizm człowieka hormony roślinne. Poprawiają koloryt, nawilżenie, elastyczność i jędrność skóry, zapobiegają utlenianiu błon komórkowych i działają przeciwzapalnie. Fitohormony są zdolne stymulować podział keratynocytów oraz odbudowę kolagenu, chronią także kolagen i elastynę przed degradacją, a komórki skóry przed wolnymi rodnikami.

Guarana
zawiera do 6% kofeiny, czyli trzy razy więcej niż naturalna kawa. Ma właściwości harmonizujące i wzmacniające organizm. Pobudza mikrokrążenie i metabolizm tkanek, ułatwia eliminację toksyn z organizmu i zmniejsza obrzęki.

Herbata biała
powstaje z młodych pączków, które jeszcze nie zdążyły się rozwinąć (zebranie takich pączków możliwe jest jedynie na wiosnę). To doskonałe źródło związków polifenolowych, witamin i soli mineralnych. Ma silne właściwości antyoksydacyjne i antymutogenne.

Herbata zielona
zawiera garbniki, alkaloidy, flawonoidy, aminokwasy, pierwiastki śladowe: wapń, magnez, żelazo, cynk, mangan, selen i miedź oraz witaminę E, dzięki czemu ma silne właściwości antyrodnikowe i regenerujące. Katechiny, będące głównym składnikiem wyciągu z zielonej herbaty, mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne.

Hydrolizowana elastyna
ma działanie odżywcze, nawilżające tworzy na skórze film ochronny, zapobiegając transepidermalnej ucieczce wody z naskórka.

Hydrolizowany kolagen
tworzy na skórze kompres o właściwościach wchłaniania i zatrzymywania wody, dzięki czemu skóra jest doskonale nawilżona i wygładzona.

Karboksymetyloglukan
nawilża, chroni przed wysuszającym działaniem detergentów i promieniowania UV, pobudza odnowę skóry, a także indukuje procesy antyoksydacyjne w skórze. Ma silne działanie przeciwzmarszczkowe, poprawia koloryt skóry i jej elastyczność.

Kasztanowiec zwyczajny
wzmacnia oraz przywraca elastyczność ścianom naczyń krwionośnych. Ma właściwości przeciwzapalne i ściągające. Zapobiega gromadzeniu się wody w tkankach, pobudza krążenie.

Keratolina
enzym pochodzenia technologicznego, który niezwykle skutecznie usuwa martwe komórki naskórka. Nie powoduje podrażnień i nie uczula dlatego jest polecany dla osób o wrażliwej skórze. Ponadto zmniejsza spoistość komórek warstwy rogowej naskórka, dzięki czemu doskonale przygotowuje skórę na przyjęcie składników aktywnych.

Koenzym R (biotyna)
jest niezbędnym składnikiem do syntezy kwasu askorbinowego, zapobiega starzeniu się komórek, poprawia funkcje immunologiczne skóry, leczy wypryski i stany zapalne suchej, łuszczącej się skóry. Zmniejsza głębokość i reguluje widoczność drobnych zmarszczek.

Kompleks liposomowy VTA
zawiera mikrokolagen (L-hydroksyprolinę) – stymuluje odpowiednie komórki skóry do produkcji kolagenu i glikozaminoglikanów, przywracając w ten sposób optymalne napięcie skóry; witaminę C – jej obecność jest niezbędna do syntezy kolagenu, białka odpowiedzialnego za jędrność i elastyczność skóry, dodaje skórze energii i zdrowego kolorytu; rutynę – wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, zwiększa ich elastyczność. Rutyna działając synergistycznie z witaminą C pozwala na utrzymanie włókien kolagenowych we właściwej kondycji. Dodatkowo hamuje degradację kolagenu przez enzym ksantynoksydazę i inhibuje lipoksygenazę odpowiedzialną za powstawanie stanów zapalnych. Wszystkie te składniki są zamknięte w liposomie, dzięki czemu docierają do głębszych warstw naskórka.

Krzemian glinowo-magnezowy
składnik absorbujący sebum i wygładzający naskórek, poprawia optycznie wygląd skóry.

Kwas hialuronowy
to jedna z najlepszych i najskuteczniejszych substancji nawilżających znanych w kosmetyce. Posiada doskonałe właściwości higroskopijne, a także tworzy film osłaniający warstwę rogową naskórka, dzięki czemu uczestniczy w tworzeniu barier biologicznych ograniczających rozprzestrzenianie się związków chemicznych i bakterii. Będąc naturalnym składnikiem ludzkich tkanek kwas hialuronowy jest nietoksyczny, niedrażniący i nie uczulający.

Lipa drobnolistna
oczyszcza, zmiękcza i chroni skórę wrażliwą. Ma działanie przeciwzapalne i kojące.

Liposomy
cząsteczki zbudowane z fosfolipidów i steroli. Mają zdolność penetracji w głąb skóry, wykorzystywane są jako nośniki substancji czynnych, ponieważ zapewniają im stabilność.

Masło Shea (Karite)
nawilża, zapobiega transepidermalnej ucieczce wody z naskórka, ma działanie gojące i ochronne. Dzięki zawartości estrów alkoholi trójterpenowych i kwasu cynamonowego jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym.

Mikrokolagen
to biotechnologicznie pomniejszona cząstka kolagenu, która penetruje w głąb skóry pobudzając syntezę kolagenu i elastyny. Działa silnie przeciwzmarszczkowo.

Mocznik
nie dopuszcza do transepidermalnej ucieczki wody z naskórka. Jest nietoksyczny i nie powoduje alergii. Podnosi poziom nawilżenia skóry, zmiękcza ją, eliminuje szorstkość naskórka.

Mukopolisacharydy
to występujące w tkance łącznej związki biogenne, które tworzą z kolagenem i elastyną tzw. proteoglikan (układ podporowy tkanki łącznej). Podtrzymuje on zewnętrzne warstwy skóry i pełni funkcję łącznika naskórka ze skórą właściwą. Mukopolisacharydy wywierają wpływ na jędrność komórek tkanki łącznej poprawiając elastyczność i napięcie skóry. Dodatkowo tworzą na powierzchni skóry film okluzyjny, który chroniąc ją przed zwiększonym odparowaniem wody zapewnia jej odpowiednie nawilżenie. Mukopolisacharydy zmniejszają także ryzyko podrażnień i uczuleń, wykazują działanie kojące i łagodzące.

Oczar wirginijski (hamamelis)
działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie oraz kojąco. Poprawia ukrwienie skóry, ściąga rozszerzone pory. Łagodzi wszelkiego rodzaju podrażnienia i przyspiesza gojenie.

Ogórecznik lekarski
ma działanie uszczelniające ścianki naczyń krwionośnych, a także łagodzi stany zapalne skóry.

Olej arachidowy
zawiera dużą ilość kwasu oleinowego i linolowego oraz witaminę E. Ma działanie zmiękczające i natłuszczające.

Olej avocado
to bogate źródło witamin: A, B, E, D. Występujący w oleju awokado skwalen ma działanie bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne, a awokadyna regeneruje naskórek. Olej avocado łatwo przenika przez skórę, zmiękcza ją, łagodzi podrażnienia, nie uczula i nie powoduje powstawania zaskórników. Reguluje poziom lipidów, czyni skórę gładką i jedwabiście miękką.

Olej macadamia
zmiękcza i wygładza naskórek, hamuje proces starzenia się skóry, chroniąc lipidy ścian komórkowych przed działaniem wolnych rodników. Nadaje kosmetykom jedwabistą konsystencję, dobrze się rozprowadza, wchłania i penetruje naskórek.

Olej migdałowy
to najstarszy stosowany w kosmetyce olej, jednocześnie jeden z najbardziej cenionych. Ma doskonałe właściwości zmiękczające i wygładzające skórę, odbudowuje warstwę lipidową naskórka.

Olej sojowy
naturalne źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych odbudowujących naturalną barierę ochronną skóry oraz działających bezpośrednio na kapilarne funkcje metaboliczne. Wśród wielonienasyconych kwasów tłuszczowych obecnych w oleju sojowym, w największej ilości występuje kwas linolowy. Udowodniono, że miejscowa aplikacja kwasu linolowego przywraca skórze poziom wlaściwego nawilżenia i pomaga odbudować uszkodzoną warstwę ochronną skóry. Olej sojowy jest również znany jako przeciwutleniacz dzięki zawartości witaminy E.

Olejek cynamonowy
ma silne działanie dezynfekujące i dezodoryzujące i rozgrzewające.

Olejek różany
ma działanie przeciwzapalne i ściągające, tonizuje i ochładza skórę. Zapach olejku różanego pobudza zmysły, relaksuje, łagodzi objawy depresji.

Oxylastil
biologicznie aktywny czynnik, który przyspiesza oddychanie międzykomórkowe skóry, pobudza ją do zwiększonej absorpcji tlenu i wyzwala energię potrzebną do wzrostu komórek naskórka.

Papaja
owoc bogaty w karoteny, witaminy C, A, z grupy B, cynk, potas, magnez i żelazo.

Pietruszka zwyczajna
bogata we flawonoidy, witaminę C i sole mineralne, znakomicie wybiela skórę, zmniejsza podrażnienia posłoneczne i wygładza zmarszczki.

Proteiny jedwabiu
tworzą na skórze film ochronny, chronią przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, zapobiegają transepidermalnej ucieczce wody z naskórka. Eliminują szorstkość skóry i nadają jej gładkość.

Rutyna
falwonoid, jest silnym antyoksydantem skutecznie wymiatającym wolne rodniki. Poprawia wytrzymałość naczyń krwionośnych i reguluje ich przepuszczalność. Hamuje degradację kolagenu.

Sebomina
reguluje produkcję sebum.

Siemię lniane
bogaty w kwasy tłuszczowe (gł. linolenowy), proteiny, węglowodany, związki fenolowe, lignanowe, sole mineralne (potas, fosfor, magnez, wapń), witamina E, śluzy.

Skrzyp polny
zawiera flawonoidy, substancje mineralne (6-10% związków krzemu), sole potasu, kwasy organiczne. Kwas krzemowy wpływa na metabolizm kolagenu i uelastycznia naskórek.

Świetlik lekarski
ma właściwości kojące, łagodzi podrażnienia, nawilża i wygładza.

Tea Tree Oil
ma silne działanie aseptyczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, Olejek drzewa herbacianego pobudza procesy regeneracyjne komórek. Jest nieuczulający i nie wywołuje podrażnień.

Undecylenian cynku
działa przeciwgrzybiczno i bakteriobójczo. Skutecznie zapobiega nadmiernej potliwości stóp.

Witamina A
zwiększa elastyczność skóry, łagodzi efekty fotostarzenia, zwiększa grubość warstwy twórczej naskórka, intensyfikuje syntezę kolagenu w skórze właściwej. Poprawia nawilżenie skóry, wygładza drobne zmarszczki, ma właściwości regenerujące.

Witamina C
neutralizuje działanie wolnych rodników. Regeneruje cząstki witaminy E, które uległy zniszczeniu podczas likwidacji wolnych rodników. Chroni witaminę A i E przed utlenianiem. Witamina C utrzymuje prawidłową budowę i czynności naczyń krwionośnych, jest niezbędna do syntezy kolagenu. Przyspiesza tworzenie kwasu hialuronowego, który jest odpowiedzialny za budowę spoiwa międzykomórkowego naskórka. Poprawia koloryt skóry. Chroni przed wolnymi rodnikami kolagen i elastynę, Działa przeciwzmarszczkowo, poprawia koloryt, jędrność i elastyczność skóry.

Witamina E
zwana także „witaminą młodości” jest jednym z najważniejszych zmiataczy wolnych rodników, odpowiedzialnych za przedwczesne starzenie się organizmu. Dobrze wnika w skórę i odżywia ją, poprawia miękkość i elastyczność naskórka, działa nawilżająco. Zmniejsza wrażliwość skóry na promieniowanie UV.

Wosk pszczeli (Cera Alba)
zmiękcza i wygładza naskórek.







 Alantoina - pochodna mocznika, działająca regenerująco, przyspieszająca odnowę i ułatwiająca gojenie uszkodzonego naskórka. Wykazuje silne właściwości łagodzące i kojące. Zmniejsza pieczenie i zaczerwienienie skóry wrażliwej na działanie szkodliwych czynników zewnętrznych. Ma działanie nawilżające, powoduje wygładzenie i zmiękczanie skóry. Preparaty z alantoiną polecane są do pielęgnacji cery wrażliwej, skłonnej do uczuleń i podrażnień. Wykorzystuje się ją także w preparatach przeciwtrądzikowych, po opalaniu, dezodorantach, płynach do kąpieli, zasypkach, pudrach kosmetycznych.
 AHA - alfa-hydroksykwasy - naturalne kwasy występujące w wielu owocach, ale również w mleku. Działanie ich polega na delikatnym rozpuszczaniu substancji spajających komórki warstwy rogowej naskórka. Stymulują produkcję kolagenu i elastyny, ułatwiają wchłanianie substancji biologicznie aktywnych z preparatów kosmetycznych. Pobudzają zdolność do utrzymania naturalnej wilgotności skóry, likwidują przebarwienia i poprawiają jej koloryt.
 Algi - glony, wodne rośliny o zróżnicowanej budowie, będące cennym źródłem wielu substancji aktywnych biologicznie, m. in. witamin z grupy B, biorących udział w metabolizmie tłuszczy i białek, witamin E, C, §- karotenu, polifenoli, mikroelementów, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), w tym także kwasu g-linolenowego, mukopolisacharydów, węglowodanów, dzięki którym wykazują szerokie spektrum aktywności biologicznej. Chronią keranocyty i fibroplasty przed działaniem wolnych rodników, zapewniają prawidłowe funkcjonowanie skóry, opóźniając procesy jej starzenia. Wzmacniają barierę lipidową skóry, wykazują silne działanie nawilżające. Regulują pracę gruczołów łojowych, działają bakteriostatycznie, likwidują stany zapalne naskórka. Obecny w wielu glonach kwas alginowy stymuluje przemianę materii i przyczynia się do usuwania złogów tłuszczu, a także ze względu na efekt drenażu tkanek działa wyszczuplająco i detoksykująco. Są składnikiem wielu preparatów pielęgnacyjnych oraz antycelulitowych.
 Aloes (Aloe vera) - ekstrakt bogaty w aminokwasy, witaminy, mikroelementy. Wykazuje działanie silnie nawilżające, biostymulujące, bakteriobójcze, oczyszczające. Aktywizuje i poprawia ukrwienie skóry, pomaga w utrzymaniu jej równowagi kwasowej.
 Aminokwasy - podstawowe elementy strukturalne protein, otrzymywane w wyniku ich hydrolizy. Związki biologicznie aktywne, uczestniczące w biosyntezie wielu związków w komórkach, dobrze przyswajane przez naskórek. Wykazują zdolność zatrzymywania wilgoci, są składnikiem NMF (Natural moisturizing factor), czyli naturalnego czynnika nawilżającego skórę. Działają nawilżająco, zwiększają działanie higroskopijne innych składników NMF. Zmiękczają i uelastyczniają naskórek.
 Arnika górska (Arnica monatana) - roślina bogata w kwasy tłuszczowe, aminy i fitosterole. Ekstrakty dobrze wchłaniają się przez naskórek, docierając do naczynek włosowatych, które wzmacniają i obkurczają. Wspomagają krążenie krwi, zmniejszają obrzęki i zaczerwienienia, łagodzą podrażnienia, uszkodzenia i stany zapalne skóry. Charakteryzują się działaniem oczyszczającym, regenerującym.
 Arbutyna - pochodna hydrochinonu, naturalny czynnik o działaniu depigmentacyjnym, polegającym na regulowaniu produkcji podstawowego barwnika skóry - melaniny, oraz równomiernym rozmieszczaniu jej w naskórku. Wykazuje dobrą skuteczność działania w stosunku do różnego rodzaju plam pigmentacyjnych, nie powodując jednocześnie odczynów alergicznych oraz odbarwiania zdrowej skóry. W preparatach kosmetycznych znajduje zastosowanie zarówno czysta arbutyna, jak i wyciągi z roślin ją zawierających, szczególnie z mącznicy lekarskiej, przy czym działanie wybielające czystego związku jest skuteczniejsze niż ekstraktów.
 ASC III - pochodna hydroksyproliny, aktywator biosyntezy zanikającego z wiekiem kolagenu III (Amplifier of Synthesis of Colagen III), odpowiedzialnego za prawidłowe nawilżenie skóry. Wpływa na pobudzenie pamięci komórkowej i odblokowuje proces syntezy włókien kolagenowych. Nadaje skórze odpowiednią elastyczność, poprawia jej napięcie, wygładza zmarszczki, powoduje odświeżenie i rozjaśnienie cery.
 Azulen - substancja czynna rumianku, wykazująca działanie przeciwzapalne, łagodzące, bakteriostatyczne oraz powodująca zmniejszenie obrzęków. Stosowany w preparatach do skóry podrażnionej, z odczynami zapalnymi
Biooleje - naturalne oleje o wysokiej zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, zawierające ponadto inne związki biologicznie czynne, takie jak witaminy, fosfolipidy i fitosterole. Wykazują działanie farmakologiczne, mają zdolność przenikania do skóry właściwej, gdzie normalizują jej aktywność. Wpływają na stan nawodnienia, poprawiają elastyczność i miękkość skóry. Zapobiegają jej łuszczeniu.
 Biotyna (witamina H) - witamina z grupy rozpuszczalnych w wodzie. Istotna dla prawidłowego funkcjonowania skóry i włosów. Bywa określana mianem Koenzymu R. Reguluje gospodarkę hydro-lipidową, wzmacnia działanie naskórka, wpływa na procesy związane z jego rogowaceniem. Normalizuje czynność gruczołów łojowych, przeciwdziała łojotokowemu zapaleniu skóry, zwiększa poziom jej nawilżenia. Zapobiega wczesnemu siwieniu włosów, ich przetłuszczaniu i wypadaniu.
 Bisabolol - naturalny składnik rumianku o bardzo silnych właściwościach kojących, łagodzących i przeciwinfekcyjnych. Łagodzi podrażnienia skóry, chroni przed powstawaniem zaczerwienień i uczuleń, zapobiega powstawaniu stanów zapalnych.

Ceramidy - substancje tłuszczowe, będące naturalnym składnikiem lipidów skóry. Stanowią główny element spoiwa wypełniającego przestrzenie międzykomórkowe w warstwie rogowej naskórka. Wraz z towarzyszącymi kwasami tłuszczowymi tworzą jego barierę wodno-lipidową określaną mianem cementu międzykomórkowego. Wywierają znaczący wpływ na spójność i elastyczność naskórka. Dostarczane w preparatach kosmetycznych uzupełniają ceramidy naturalne, których ilość zmniejsza się wraz z wiekiem. Chronią skórę przed działaniem niekorzystnych czynników zewnętrznych. Hamują procesy jej fizjologicznego starzenia się. Zmniejszają utratę wody, regulując jej zawartość w warstwie rogowej. Działają przeciwzmarszczkowo, przywracają prawidłowe napięcie i elastyczność skóry. Są wykorzystywane w preparatach do pielęgnacji skóry cienkiej, suchej, starzejącej się. Stosuje się je także w szamponach i odżywkach do włosów.
 Chitozan - polisacharyd (wielocukier) otrzymywany głównie z okrywy skorupiaków o silnych właściwościach ochronnych. Tworząc na powierzchni skóry film okluzyjny, zatrzymuje wodę zapewniając jej odpowiednie nawilżenie. Przywraca skórze właściwą wilgotność i elastyczność. Przyspiesza proces ziarninowania i gojenia ran. Reguluje równowagę białkowo-cukrową skóry. Wykazuje działanie bakteriobójcze. Znajduje zastosowanie w preparatach pielęgnacyjnych do skóry suchej z wyraźnymi oznakami starzenia. Równie chętnie stosowany w produktach do pielęgnacji włosów.
 Chlorofil - zielony barwnik występujący w roślinach i glonach. Przyspiesza regenerację naskórka oraz gojenie drobnych podrażnień skóry. Charakteryzuje się działaniem antyseptycznym i ściągającym. Ze względu na swoje właściwości chętnie stosowany w kremach szczególnie przeznaczonych do cery tłustej, pastach do zębów, dezo-dorantach.
 Cholesterol - związek z grupy steroli obecny niemal we wszystkich żywych tkankach zwierzęcych i roślinnych. Naturalny emulgator i przeciwutleniacz. Przenika przez warstwę rogową, zmiękcza skórę, ułatwia przenikanie innych składników preparatów kosmetycznych. Wykazuje działanie nawilżające.
 Cytokiny - substancje białkowe zaliczane do grupy glikoproteidów znajdujące się i poruszające się w przestrzeniach międzykomórkowych (citos - komórka, kinesia - ruch). Podstawowa rola, jaką pełnią w organizmie związana jest z przekazywaniem informacji pomiędzy komórkami. Stymulują wzrost syntezy kolagenu i elastyny oraz produkcję kwasu hialuronowego, podstawowych składników odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie skóry. Wykazują działanie antyoksydacyjne. Stosowane miejscowo mają zdolność do opóźniania i zapobiegania niekorzystnym zmianom spowodowanym starzeniem się. W efekcie ich działania następuje wyraźne zmniejszenie zmarszczek, wygładzenie skóry, poprawa jej kolorytu.
 Drożdże - grzyby, które dzięki zawartości fosfolipidów, witamin z grupy B, witaminy D oraz siarki wpływają na metabolizm komórkowy, wykazują właściwości detoksykujące i regeneracyjne. Hamują czynność gruczołów łojowych, ograniczają tworzenie zaskórników, działają oczyszczająco i ściągająco. Często wykorzystywane w preparatach przeznaczonych do pielęgnacji skóry łojotokowej i trądzikowej.
 Ekstrakty roślinne - układy pozyskiwane z całych roślin lub ich części za pomocą ekstrakcji odpowiednio dobranym rozpuszczalnikiem, najczęściej alkoholem etylowym, glikolem propylenowym lub olejami roślinnymi. Stosowane w celu podwyższenia wartości funkcjonalnej kosmetyku. W zależności od zawartości związków czynnych opóźniają procesy starzenia skóry, nawilżają, ściągają i napinają skórę, pochłaniają promieniowanie UV, wybielają i likwidują przebarwienia, łagodzą podrażnienia, stymulują krążenie w naczyniach krwionośnych. Wchodzą w skład większości preparatów zarówno do pielęgnacji skóry jak i włosów.
 Elastyna - biogenne białko występujące w skórze będące wraz z kolagenem podstawowym składnikiem włóknistej tkanki łącznej. Dzięki ciągliwości i sprężystości swoich włókien najdoskonalszy biologiczny elastomer. Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie skóry, zapewniając jej odpowiednią elastyczność i rozciągliwość. Wykazuje działanie nawilżające. Stosowana zarówno w preparatach do pielęgnowania skóry jak i włosów.
 Enzymy - biokatalizatory o specyficznym działaniu, regulujące metabolizm komórek i tkanek. Układy zbudowane z części białkowej (apoenzymu) i grupy prostetycznej (koenzymu). Umożliwiają przebieg większości reakcji zachodzących w żywych organizmach, w tym także w skórze. Najczęściej stosowane są enzymy pochodzenia roślinnego. Umożliwiają lub przyspieszają określone procesy chemiczne. Powodują odnowę komórkową, neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii. Dezaktywują wolne rodniki, rozkładają i usuwają uszkodzone utlenianiem proteiny i lipidy. Odgrywają istotną rolę w fizjologii skóry właściwej, biorąc udział w metabolizmie tkankowym.
 Escyna - aktywny składnik wyciągu kasztanowca, działający przeciwobrzękowo, przeciwwysiękowo i uszczelniająco na ściany naczyń krwionośnych, zwłaszcza dużych, umieszczonych pod powierzchnią skóry. Znajduje zastosowanie w preparatach do pielęgnacji cery ze skłonnością do rozszerzonych i pękających naczynek oraz trądziku różowatego.
 Euceryna - ważny składnik kosmetyczny otrzymywany w wyniku połączenia lanoliny z wazeliną lub olejem parafinowym. Znakomity emulgator o silnych właściwościach higroskopijnych. Chłonąc duże ilości wody, zatrzymuje wilgoć w naskórku, powodując jego miękkość i elastyczność. Stosowana do produkcji kremów, mleczek, maseczek, oliwek kosmetycznych, preparatów upiększających.
 Filtry UV - związki chroniące skórę przed działaniem promieni ultrafioletowych. Filtry UVA - związki pochłaniające lub odbijające promieniowanie z zakresu ultrafioletu o długości fali 320-400 nm, które mają zdolność przenikania do skóry właściwej. Zapobiegają trwałemu uszkodzeniu włókien kolagenu i elastyny, osłabianiu naturalnych mechanizmów obronnych skóry. Przeciwdziałają jej fotostarzeniu. Filtry UVB - związki pochłaniające lub odbijające promieniowanie z zakresu ultrafioletu o długości fali 280-320 nm chronią komórki naskórka, tkankę łączną, zapobiegają uszkodzeniom struktury DNA i RNA. n
 Fitantriol - alkohol wielowodorotlenowy wspomagający utrzymanie poziomu wilgoci w skórze i we włosach. Wpływa dodatnio na adsorpcję substancji biologicznie czynnych między innymi D-pantenolu i aminokwasów. Szczególnie chętnie stosowany w preparatach do pielęgnacji włosów, które chroni przed mechanicznymi uszkodzeniami oraz nadaje im odpowiedni połysk.
 Fitohormony - roślinne odpowiedniki hormonów ludzkich, wykazujące analogiczne działanie bez towarzyszących często terapii hormonalnej skutków ubocznych. Pobudzają proces odnowy komórek, zwiększają ich zdolność do przyswajania substancji biologicznie aktywnych. Sprzyjają usuwaniu toksyn, neutralizują wolne rodniki. Stosowane zewnętrznie w kosmetykach zapobiegają utlenianiu i uszkodzeniu błon komórkowych, hamują działanie enzymów, np. kolagenezy rozkładającej włókna podporowe skóry właściwej. Aktywują produkcję kolagenu i elastyny opóźniając procesy starzenia skóry. Stymulują produkcję kwasu hialuronowego zatrzymującego wodę i zapewniającego odpowiednie nawilżenie skóry, dzięki czemu zwiększa się jej napięcie i elastyczność, poprawia koloryt. Powodują wyraźne spłycenie zmarszczek. Wykazują działanie kojące i przeciwzapalne.
 Fitosterole - związki pochodzenia roślinnego wzmacniające barierę naskórkową, hamujące utratę wody, działające ochronnie i nawilżająco. Wykazują silne działanie przeciwzapalne, regenerująco-kojące, przeciwalergiczne i immunostymulujące.
 Flawonoidy - żółte barwniki organiczne rozpuszczalne w wodzie, występujące w wakuolach komórek roślinnych, nadające barwę różnym częściom roślin. Występują w liściach, kwiatach, owocach, gdzie mogą wywierać wpływ nie tylko na ich kolor, ale także na smak. Należą do nich m. in. rutyna, kwercetyna, hesperydyna. Czasami określane mianem witaminy P. Występują m. in. w owocach cytrusów, dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra L.), gryce zwyczajnej (Fagopyrum sagittatum) i innych roślinach. Zaliczane do grupy skutecznych antyoksydantów. Chronią przed utlenianiem lipidy, zabezpieczają przed destrukcją DNA, regulują poziom cukru w komórkach. Wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne (hamują uwalnianie histaminy) oraz przeciwmutagenne. Są czynnikiem ochronnym w stosunku do naczyń kapilarnych. Stabilizują witaminę C wpływając korzystnie na biosyntezę kolagenu, a zatem także na poprawę stabilności tkanki łącznej. Są doskonałym, naturalnym filtrem promieniochronnym, zwłaszcza wobec uszkadzających skórę właściwą promieni UVA.
 Folacyna - rozpuszczalna w wodzie witamina znana jako witamina B9 lub M, biorąca udział w metabolizmie białek, odgrywająca dużą rolę w syntezie kwasów nukleinowych DNA i RNA. Wpływa na metabolizm cukrów i aminokwasów. Ułatwia wzrost komórek skóry. Uelastycznia i regeneruje skórę, opóźniając procesy jej starzenia. Stosowana w preparatach o działaniu regenerującym, poprawiającym elastyczność i koloryt skóry.
 Fosfolipidy - tłuszcze złożone, stanowiące istotny element budulcowy błon komórkowych, składnik struktur skórnych. Są naturalnymi emulgatorami. Wykazują silne działanie nawilżające i natłuszczające. Zmiękczają naskórek, ułatwiając resorpcję i penetrację substancji biologicznie czynnych preparatów kosmetycznych. Regulują pracę gruczołów łojowych zapobiegając przetłuszczaniu się skóry i włosów.

 
     

Ciekawa 


Imię: Ciekawa
Typ szkoły: fajny
Profil szkoły: ciekawy
Dołączył: dawno
Posty: 99
Skąd: daleko



Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

 Copyright 2008 FORUM EgzaminZawodowy.info
Korzystanie z forum oznacza akceptację Regulaminu i Polityki Prywatności || Kwalifikacje w zawodzie
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group template created by szpak