Grupy • FAQ • Rejestracja • Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Odpowiedz do tematu Zadania domowe
Autor Wiadomość

Admin 



Dołączył: 22 Lip 2008
Posty: 1860

Wysłany: Pon 05 Kwi, 2010 17:24   

Tutaj można umieszczać zadania domowe z tego przedmiotu

 
 

Gość

Wysłany: Sro 09 Cze, 2010 11:27   moje zadanie domowe-wyciągi roślinne

Szczególną rolę w kosmetykach zyskują ekstrakty nazywane zamiennie wyciągami roślinnymi. Otrzymuje się je przez ekstrakcję (wytrawienie), która polega na wymywaniu za pomocą odpowiednio dobranych rozpuszczalników pożądanych substancji z surowca roślinnego. Otrzymane ekstrakty poddaje się destylacji w celu usunięcia w całości lub w części rozpuszczalnika dla uzyskania zamierzonej konsystencji. Konsystencja ekstraktu zależy od charakteru ekstrahowanych składników i ilości pozostawionego rozpuszczalnika.

W zależności od stopnia zagęszczenia wyróżnia się:

Wyciągi płynne (Extracta fluida) są przetworami o płynnej konsystencji wytrawione przez perkolację rozdrobnionego surowca roślinnego bądź otrzymane przez rozpuszczenie wyciągu gęstego lub suchego. Wyciągi płynne przygotowuje się tak by z 1 części surowca otrzymać 1 część wyciągu.

Wyciągi gęste (Extracta spissa) inaczej półstałe są półstałymi, plastycznymi, ciemnymi wyciągami o zawartości wody do 30%. Otrzymuje się je przez całkowite lub częściowe odparowanie rozpuszczalnika użytego do ekstrakcji.

Wyciągi suche (extracta sicca)inaczej stałe to sypkie proszki o zawartości wody do 5%, otrzymane przez odparowanie rozpuszczalnika użytego do ekstrakcji. Najczęściej rozpuszczalnik usuwa się przez suszenie rozpyłowe lub destylację próżniową.

wyciągi pozyskiwane podobnie jak w przypadku surowca suchego na drodze ekstrakcji rozpuszczalnikami organicznymi (Extracta herbarum recentes).

maceraty (macerationes) zimne wyciągi najczęściej z ziół zawierających śluzy, które zalewa się letnią wodą i pozostawia na kilka godzin a następnie należy zużywać go w ciągu jednego dnia

napary (infusa) w postaci roztworu, do którego składniki czynne z surowca zielarskiego są ekstrahowane wodą gorącą, ale nie gotującą się. pozwalają wydobyć z roślin substancje czynne do wyciągu wodnego, przyrządza się je z surowców zawierających olejki lotne lub substancje nie nadające się do długiego gotowania

odwary (decocta) jeden z rodzajów wyciągów wodnych, przygotowuje się je w zależności od rodzaju surowca, rozpuszczalności substancji czynnych w wodzie, odporności na wysoką temperaturę (im twardszy surowiec, tym dłużej go gotujemy). Nie wolno do tego celu używać garnków aluminiowych. Po przestygnięciu odcedza się. Spożywać należy wkrótce po przygotowaniu, jeszcze ciepły i niesłodzony. Nie można go przechowywać dłużej.
intrakty (intrata ) czyli stabilizowane i standaryzowane wyciągi wodno-alkoholowe

nalewki (tincturae) przyrządza się je przez moczenie suchych lub świeżych ziół w 25-procentowym wodnym roztworze alkoholu etylowego przez około 10 dni. Alkohol w równym stopniu ekstrahuje aktywne substancje z roślin i działa konserwująco, dzięki czemu nalewki można przetrzymywać do 2 lat. Nalewki powinno się robić z pojedynczych ziół, a dopiero później można je łączyć w zależności od potrzeb.

soki ze świeżych roślin(Suci stabilisati) utrwalane alkoholem etylowym

 
     

Ciekawa 


Imię: Ciekawa
Typ szkoły: fajny
Profil szkoły: ciekawy
Dołączył: dawno
Posty: 99
Skąd: daleko



Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

 Copyright 2008 FORUM EgzaminZawodowy.info
Korzystanie z forum oznacza akceptację Regulaminu i Polityki Prywatności || Kwalifikacje w zawodzie
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group template created by szpak  - anime