Grupy • FAQ • Rejestracja • Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Odpowiedz do tematu Zadania domowe
Autor Wiadomość

Admin 



Dołączył: 22 Lip 2008
Posty: 1860

Wysłany: Pon 05 Kwi, 2010 17:24   

Tutaj można umieszczać zadania domowe z tego przedmiotu

 
 

Gość

Wysłany: Sro 09 Cze, 2010 11:32   moje zad.domowe-dieta niskotłuszczowa z ogran. wł.roślinnego

Dieta z ograniczeniem tłuszczu i włókna roślinnego

Zastosowanie
Dieta ta stosowana jest przy zapaleniu pęcherzyka żółciowego lub dróg żółciowych, zapaleniu trzustki, kamicy pęcherzyka żółciowego i innych chorobach dróg żółciowych i trzustki.
W ostrym stanie zapalnym trzustki stosowana jest kilkudniowa głodówka i żywienie pozajelitowe. Później stosuje się żywienie odżywkami czyli tak zwaną dietę kosmonautów. Przy stanach pod ostrych stosuje się dietę z ograniczeniem tłuszczów i polisacharydów roślinnych ( np. celuloza, skrobia, glikogen). O składzie diety decyduje stan zdrowia chorego oraz indywidualna nietolerancja niektórych pokarmów ( np. mleka) lub występowanie zespołu jelita nadwrażliwego. Przygotowanie posiłków powinno zapewniać lekkostrawność pokarmów. Przeciwwskazane są potrawy smażone lub pieczone, jako potrawy ciężko strawne i podrażniające.

Dieta pod względem energetycznym powinna być dostosowana do indyw. potrzeb chorego:
• zapotrzebowanie energetyczne przeważnie średnio mieści się w granicach 1800 do 2300 kcal.
• białko jest najważniejszym składnikiem pokarmowym którego podaż powinna być dosyć wysoka, 1 g na 1 kg masy ciała.
• węglowodany powinny dostarczać około 400 do 500 kcal w postaci produktów zbożowych, zawierające cukry złożone, należy unikać cukrów prostych. . Jeżeli chory ma dodatkowo cukrzycę zmniejsza się ilość węglowodanów a zwiększa podaż białka.
• warzywa podaje się ugotowane i przetarte. Zabronione są warzywa zawierające dużo błonnika.
• tłuszcze ich ilość w dobowej diecie dla osób dorosłych nie powinna przekraczać 50 gramów W chorobach dróg żółciowych i trzustki występuje zaburzenie możliwości trawienia ich i przyswajania.
W tej ilości trzeba uwzględnić tłuszcz ukryty w wielu pokarmach. Z tłuszczów, źle tolerowane są tłuszcze zwierzęce oraz często tłuszcze roślinne. Najlepiej tolerowane są stosunkowo łatwo przyswajalne tłuszcze, które w naturalnej postaci występują w bardzo ograniczonej ilości a ich głównym źródłem jest olej kokosowy. Po ustąpieniu stanu ostrego wprowadza się stopniowo tłuszcze zawarte w produktach mlecznych, później masło. W stanach przewlekłych zapalenia dróg żółciowych bez kamicy, można zwiększyć ilość tłuszczów powyżej 50 gramów dziennie, w prowadzając również oleje np. sojowy lub słonecznikowy.
• witaminy rozpuszczalne w tłuszczach ( A, D, E i K )może wystąpić ich niedobór w diecie, co powoduje konieczność zastosowania jedno lub wieloskładnikowych preparatów farmaceutycznych (suplementów).

 
     

Gość

Wysłany: Sro 30 Cze, 2010 23:02   

warto mieć wszystkie witaminy w jednym paluszku[oczywiście przenośnie :-D ]
 
     

Gość

Wysłany: Sro 15 Cze, 2011 20:02   

Zapotrzebowanie człowieka na białko
Białka, wielkocząsteczkowe związki azotowe zbudowane z aminokwasów, są integralnymi składnikami każdego żywego organizmu.
Jako główne elementy strukturalne komórek, biokatalizatory oraz regulatory ekspresji genów, poszczególne rodzaje białek pełnią także wiele innych, istotnych funkcji.

Specyficzną cechą metabolizmu białek w organizmach zwierząt wyższych i człowieka jest tzw. obrót białka, jako konsekwencja procesów: syntezy i rozpadu białek ciała.

W organizmie człowieka dorosłego, pozostającego w stanie równowagi metabolicznej, synteza białka służy przede wszystkim potrzebom związanym z niezbędną odnową białek ciała.

Z około 10 kg ogólnej ilości białka występującego w ciele człowieka dorosłego około 3% (300 g) w ciągu doby podlega rozpadowi i zostaje zsyntetyzowana od nowa.

W organizmach młodych, rosnących synteza białka przebiega znacznie intensywniej, musi ona bowiem, oprócz odnowy białek tkankowych, zaspokoić także potrzeby związane z budową nowych komórek i różnicowaniem tkanek.

Podobnie, ze wzmożoną intensywnością przebiega synteza białka u kobiet w okresie ciąży i laktacji oraz w organizmach regenerujących ubytki beztłuszczowej masy ciała, np. po przebytych chorobach.

Zapotrzebowanie na białko, wyrażone w przeliczeniu na jednostkę masy ciała, jest w tych stanach organizmu odpowiednio wyższe od zapotrzebowania człowieka dorosłego znajdującego się w stanie równowagi metabolicznej.

Jednym z głównych czynników regulujących metabolizm białka, a tym samym decydującym o sposobie wykorzystania białka pobranego z pożywienia, jest stan gospodarki energetycznej organizmu.

Procesy syntezy białka oraz aminokwasów endogennych są uzależnione od dopływu energii zmagazynowanej w wysokoenergetycznych wiązaniach fosforanowych ATP (zużywanie energii).

Zaspokojenie zapotrzebowania na energię jest nadrzędną potrzebą organizmu.
W sytuacjach niedoboru energii, wywołanych np. niedostateczną podażą tłuszczów i węglowodanów w pobieranym pożywieniu, może dochodzić do nadmiernego zużywania białka jako źródła energii, a w konsekwencji — do upośledzenia gospodarki białkowej w organizmie.

Nie dysponując możliwością gromadzenia zapasów białka, organizmy zwierząt wyższych i człowieka, po rozłożeniu nadmiaru spożytego białka do aminokwasów, wykorzystują go
jako materiał energetyczny, wydalając przy tym w moczu odpowiednio większe ilości mocznika oraz innych końcowych produktów degradacji cząsteczek aminokwasów.

Zgodnie z przyjętą obecnie w większości krajów definicją podaną w 1985 r. przez ekspertów FAO/WHO/UNU:
Zapotrzebowanie człowieka na białko jest to najmniejsza ilość białka o sprecyzowanej wartości biologicznej, która, zawarta w spożytym pożywieniu, wystarcza organizmowi pozostającemu w stanie równowagi energetycznej do zrównoważenia wszystkich nie dających się uniknąć strat azotu białkowego, a przy tym zapewnia utrzymanie go w dobrym stanie zdrowia.

Zapotrzebowanie na białko uzależnione jest od:
1) wieku,
2) stanu fizjologicznego organizmu.
Przyjmuje się, że człowiek dorosły, zdrowy, o prawidłowej masie ciała powinien spożywać 0,8 - 1 g białka na 1 kg masy ciała.
Energia pochodząca z białka stanowi 12-14% dobowego zapotrzebowania energetycznego.
Zapotrzebowanie na białko zwiększa się od półtora do dwóch razy dla dzieci i młodzieży, kobiet w ciąży oraz kobiet karmiących. Ponieważ organizm ludzki nie może magazynować białek, dlatego należy je codzienne spożywać zgodnie z zalecanymi normami.

Źródła białek
Źródłem białka dla człowieka jest pożywienie.
Ilość białka w diecie zależy od zwyczajów żywieniowych.
Jak wynika z badań, 40-60% tego składnika dostarczają nam:
• produkty zwierzęce: mięsa, wędliny, drób, ryby, mleko, sery, jaja;
• resztę stanowią białka roślinne: z produktów zbożowych, ziemniaków, warzyw i owoców.
Zawartość białka w 100 g produktu jadalnego (wg H. Kunachowicz i wsp. 1998)

Wartość odżywcza białek
O wartości odżywczej białek decyduje zawartość w nich egzogennych - niezbędnych aminokwasów oraz ich wzajemne proporcje.
Organizm ludzki najlepiej wykorzystuje białko jaja kurzego, a niemowlęta laktoalbuminę mleka kobiecego.

Komitet Ekspertów FAO/WHO w 1965 roku przyjął albuminę jaja kurzego za białko wzorcowe - pełnowartościowe, które może służyć do porównywania wartości biologicznej różnych białek. Białko to zawiera wszystkie aminokwasy w optymalnych ilościach i proporcjach.
W 1973 r. skład białka wzorcowego został zmodyfikowany przez FAO - ustalono tzw. prowizoryczne białko wzorcowe.
W 1991 r. Komitet Ekspertów ponownie zmodyfikował skład białka wzorcowego. Skład ten uznany jest za najlepszy do oceny białka w żywieniu różnych grup ludności.

Im wyższa wartość odżywcza białka, tym lepsze jego wykorzystanie.
Białko zwierzęce jest lepiej wykorzystane, niż roślinne.
Produkty roślinne - zawierają błonnik pokarmowy, niekiedy także inhibitory, czyli substancje utrudniające działanie enzymów trawiennych i obniżające strawność białka.

Porównując białka pochodzące z różnych produktów z białkiem wzorcowym, możemy je podzielić na:
• białka o wysokiej wartości biologicznej - pełnowartościowe.
Do białek tych zalicza się białko jaja kurzego i mleka kobiecego oraz białko mleka, serów, mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb,
• białka o niższej wartości biologicznej - niepełnowartościowe, charakteryzują się niskim poziomem jednego lub kilku niezbędnych aminokwasów.
Należą tu białka roślinne: zbóż, warzyw, ziemniaków. Spośród białek roślinnych najwyższą wartość ma białko roślin strączkowych.

Dla określenia jakości białka wykorzystuje się pojęcie aminokwasu ograniczającego. Jest to aminokwas egzogenny, który w danym białku występuje w najmniejszej ilości w porównaniu do wzorca.
Aminokwas ten ogranicza wykorzystywanie innych aminokwasów do syntezy białka ustrojowego.

Produkty zbożowe są ubogie w lizynę, bogate w ten aminokwas są natomiast mleko, mięso, białko roślin strączkowych.
Kukurydza, żelatyna zawierają mało tryptofanu, dlatego produkty te powinno się łączyć z mlekiem, mięsem, jajami.
Suche nasiona roślin strączkowych bogate są w lizynę i treoninę, ale za to ubogie w aminokwasy siarkowe i tryptofan.

Dobrym źródłem aminokwasów siarkowych i tryptofanu są ziarna słonecznika i sezamu.
W ziemniakach i warzywach zielonych aminokwasem ograniczającym jest metionina.
Ważne jest, aby w pożywieniu oprócz białek niepełnowartościowych roślinnych, podawać białka zwierzęce - o wysokiej wartości odżywczej.
 
     

Ciekawa 


Imię: Ciekawa
Typ szkoły: fajny
Profil szkoły: ciekawy
Dołączył: dawno
Posty: 99
Skąd: daleko



Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

 Copyright 2008 FORUM EgzaminZawodowy.info
Korzystanie z forum oznacza akceptację Regulaminu i Polityki Prywatności || Kwalifikacje w zawodzie
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group template created by szpak