Grupy • FAQ • Rejestracja • Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Odpowiedz do tematu Proszę o pomoc!
Autor Wiadomość

Filipinka92 


Dołączyła: 18 Kwi 2015
Posty: 8
Skąd: Kielce

Wysłany: Sob 18 Kwi, 2015 12:13   Proszę o pomoc!

Witam.
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć tą receptę? Konkretnie chodzi mi o obliczenia.
Rp.
Atropini sulfatis 0,0005
Papaverini h/ch 0,01
Phenobarbitali 0,02
M.f pulv. D.t.d No 15
D.S 3 x dziennie 1 proszek

W "Ćwiczenia z receptury" jest napisane że należy odważyć 3,0 laktozy ale dla czego? Mi z żadnych wyliczeń to nie wychodzi.

 
     

Gość

Wysłany: Sro 29 Kwi, 2015 13:03   

Atropinę chyba trzeba przeliczyć na rozcierkę. Stusunek 1:10 :)

 
     

Filipinka92 


Dołączyła: 18 Kwi 2015
Posty: 8
Skąd: Kielce

Wysłany: Czw 30 Kwi, 2015 10:19   

Racja. Ale masz rozcierkę w stosunku 1 do 10 tj. 0,0005 atropiny i 0,005 laktozy na 1 proszek, na 15 wyjdzie 0,075 laktozy.

Sumując 0,0005+0,005+0,01+0,02= 0,0355 -> masa 1 proszka

0,1- 0,0355= 0,064 -> ilość laktozy do wypełnienia proszka

0,064x 15= 0,9675 -> ilość laktozy na 15 proszków

I nie wychodzi 3,0 :(
 
     

Gość

Wysłany: Czw 30 Kwi, 2015 21:56   

Masz złe ilości :)
Rp. Atropini sulfatis 0,0005
Papaverini hchlor 0,01
Phenobarbitali 0,02
M.f.pulv. D.t.d.No XV
D.S. 3x dziennie 1 proszek

Recepta z "ćwiczeń z receptury" str 120. I jest adnotacja o 3,0 laktozy.
 
     

Ciekawa 


Imię: Ciekawa
Typ szkoły: fajny
Profil szkoły: ciekawy
Dołączył: dawno
Posty: 99
Skąd: daleko



Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

 Copyright 2008 FORUM EgzaminZawodowy.info
Korzystanie z forum oznacza akceptację Regulaminu i Polityki Prywatności || Kwalifikacje w zawodzie
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group template created by szpak