Grupy • FAQ • Rejestracja • Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Odpowiedz do tematu Notatki z lekcji
Autor Wiadomość

Admin 



Dołączył: 22 Lip 2008
Posty: 1860

Wysłany: Pon 05 Kwi, 2010 17:24   

Tutaj można umieszczać notatki z lekcji z tego przedmiotu

 
 

grajoj 


Dołączyła: 08 Sie 2013
Posty: 4
Skąd: Krapkowice

Wysłany: Czw 28 Sie, 2014 22:58   

T: Higiena i jej aspekty.

Wyraz higiena pochodzi z języka greckiego dotyczy badań i szeregów czynności praktycznych ale też celem higieny jest między innymi badanie pływów różnych czynników środowiska na organizm ludzki, ochrona zdrowia, profilaktyka, utrzymanie czystości i porządku zależności od czynników jakie wywierają wpływ na człowieka. Wyróżniamy powstałe aspekty higieny:

Higiena osobista odnosi się do pielęgnacji i dbałości o organizm ludzki, czystość i wygląd ciała, włosów, bielizny i ubrań.
ości moralna Higiena w społeczna dotyczy dbałości o właściwie relacji między ludźmi o oparciu wartości oraz unikanie czynników które mają nie korzystne wpływ na te relacje.
Higiena pracy określa zasady kształtowania higienicznych i bezpiecznych warunków pracy.
Higiena odpoczynku określa zdrowie dla człowieka w sposoby wypoczywania które ułatwiają regeneracje organizmu.
Higiena żywienia ustala odpowiednie żywienie zależności od potrzeb człowieka.
Higiena żywności dotyczy czystości mikrobiologicznych i chemicznych pożywienia.


We praktyce higiena dotyczy wszelkich czynności związanych bezpośrednio z ochroną zdrowia człowieka oraz zapewnienie człowiekowi jak najlepsze warunków dla zdrowia fizycznego i psychicznego. Kondycjonowanie

[ Dodano: Czw 28 Sie, 2014 22:59 ]
Temat : Współczesne problemy społeczne a zagrożenia zdrowia.

We współczesnym świecie występuje wiele zagrożeń które są wynikiem braku nieumiejętności w radzeniu się z otoczeniem oraz nieprawidłowej higieny psychicznej występują nie tylko u dorosłych a coraz częściej u dzieci i młodzieży. Nerwice, depresje, alkoholizm, narkomania czy
lekko-narkomana są współczesnym problemami prowadzonymi do zagrożenia zdrowia. Do tych czynników wywołujących te zagrożenia zaliczamy:
stres
konflikty
nadmierny pośpiech
brak poczucia bezpieczeństwa
brak tolerancji otoczenia
przemieszczenie

Do osób najbardziej zagrożonym na te czynniki należą osoby o słabej psychicznie, nie odporne na stres, znajdujące się w ciągle stanie zagrożenia pokoju.

Temat: Układ ruchu kości.

Układ ruchu składa się z kości, stawów i mięśni. Umożliwia utrzymanie pozycji pionowej oraz wykonywanie wszelkich czynności. Dzieli się na układ bierny czyli na stawy i kości oraz czynny mięśnie.

KOŚCI








Podstawą układu biernego jest układ szkieletowy człowieka. Ruchoma konstrukcja, zbudowana z kości, podtrzymuje ciało, umożliwia ruch, spełnia rolę ochronną, osłaniając ważne narządy wewnętrzne tj. mózg, serce , płuca. Podstawowy element to kość zbudowana tkanki kostnej zawierające tzn. oseinie która nadaje kościom sprężystości, zawiera także sole mineralne głównie wapno, nadające kości twardość, od wewnątrz pokryta okostną zawiera naczynia krwionośne i zakończenie nerwowe, kości rosną od rozwoju płodowego do 20 roku życia zarówno jak u kobiet i mężczyzn może ustąpić ubytek wapnia kości osteoporoza.


Temat: Układ ruchu, stawy.

Kości w układzie szkieletowym są połączone na 3 różne sposoby:

1.nieruchoma np. kości w czaszce
2.częściowo nieruchome np.: kręgosłup
3.ruchome- te połączenia nazywamy stawami

W celu prawidłowej pracy układu kostno-stawowego należy unikać:
urazu mechanicznych
długotrwałego noszenia niefizjologicznego obuwia
przeciążenia stawów
infekcja bakteryjna lub wirusowa

Do najczęściej zmian zaliczamy zwichniecie stawów lub zapalenie stawów.

Temat: Czaszka


Stanowi osłonię dla mózgu i oczów zbudowania z kości płaskich znajomość kości czaszki jest bardzo wanną w procesie projektowania fryzur, opisywania poszczególnych technik i omawiania tworzenia fryzury.

Kształty czaszki:
okrągłe
wydłużone
asymetryczne


Temat: Kręgosłup.

Jest pionowo elastyczny osią szkieletu decydujące o postawie człowieka składa się 5 odcinku kręgów szyjnych i piersiowych, lędźwiowych, kości krzyżowej i kości ogonowej słumie 33 do 34 kości pełni role ochronną dla rdzenia.

Prawidłowa higiena kręgosłupa pozwala zapobiec wiele chorobą w celu jego prawidłowego funkcjonowaniu należy unikać:
długotrwałego wadliwej postawy ciała
wykonywanie czynności zbyt wosoko zbyt nisko
przeciążenia kręgosłupa
złej pozycji podczas snu
nad wagi
braku ruchu
nie prawidłowego noszenia obuwia
Profilaktyka kręgosłupa

Fryzjer podczas wykonywania usługi misi pamiętać o prawidłowej, wyprostowanej postawę pleców należy pamiętać o ustawieniu krzesła by wykonywać prace na odpowiedniej wysokości do profilaktycznych ćwiczeń należą te które zmieniają pracę mięśni pleców szczególnie w partiach które są najbardziej narażone na obciążenia, skazanie jest gimnastyka ogólna- rozwojowa i pływanie szczególnie na plecach.

Temat: Higiena stóp.

Że fryzjer całej jego pracę opiera się na stopach, ważne jest noszenie odpowiedniego obuwia, wykonanego z naturalnego materiałów na lekko podnoszeniu koturnie. Do zabiegu profilaktycznych należy np. masaż stóp oraz ożywanie odpowiedniego środków pielęgnacyjnych.

Temat: Układ mięśniowy.

Mięśnie stanową ok. 40% masy ciała te które odpowiadają za ruch przeczepione są do szkieletu i noszą nazwę mięśni szkieletowych. Że względu na miejsce występowania mają różne kształty i wielkość. Kończyny poruszanie są przez mięśnie poprzecznie – drążkowanie, narządy wewnętrzne przez mięśnie gładkie, za róg tułowia odpowiadają mięśnie płaskie, z jednych z nich jest przepona która oddziela jamę brzuszną od klatki piersiowej, bierze udział oddychaniu obniża i zwiększa objętość płuc.
Mięśnie zbudowanie są z pas lub pęczków unerwionych włókien, reagują na bodźce układu nerwowego, kurczą się niekiedy do 50% swojej długości regularne, skurczą mięśni usuwają z jego tkanek szkodliwe produkty przemiany materii a w momencie rozkurczu do tkanek dopływa krew która dostarcza do komórek tle i substancje odżywcze długotrwałe korzystanie z tych samych partii mięśni może spowodować przykurczu mięśni i ich zesztywnienie.

Pracy fryzjera koniecznie jest aktywnie wzmocnić mięśnie, oprócz ćwiczeń wzmacniających mięśnie pleców należy zwrócić uwagę na mięśnie nadgarstka i palców które przy dłuższych intensywnych pracy mogą uleć zniszczeniu a nawet zesztywnieniu.
Konsekwencją nawet częściowego nieruchomienia palców lub dłoni może być możliwość nie wykonywania pracy.

Temat: Układ oddechowy.

Układ oddechowy składa się jeden z gór oddechowych tj. jama nosowa, jama ustna, gardło, tarń i dolny gór oddechowych tj. tchawica, oskrzela, płuca jest to zespół narządu wewnętrznych za pomocą który odbywa się oddychanie które polega na dostarczeniu do komórek tlenu i wydaleniu dwutlenku węgla poza ustnej, składa się z dwóch faz wdechu i wydechu wymiana gazu związania jest różnicą ciśnień obu tych gazów pęcherzykach płucnych i we krwi ciśnienia tlenu we pęcherzykach płucnych jest większe niż ciśnienia dwutlenku węgla w krwi i dlatego występuje wymiana tlenu dostaje się do krwi i jest dalej transportowana do tkanek dwutlenek węgla wypełnia pęcherzyki płucne i zostaje wydalony pod czas wydechu.

Zaburzenie pod czas oddychaniu mogą być spowodowanie przez:
obrzęd błony śluzowej nosa
obrzęd w okolicy krtani np. wywołaną przez alergię
obrzęd oskrzelików np. astmy
zalegającą wydzielinie ropną która powstaję wyniku infekcji dróg oddechowych np.:, anginy, grypy, przeziębienia.
W celu ochrony układu oddechowego przed szkodliwymi substancjami szczególnie w zakładzie fryzjerskim powinno się bać o jego higienie dla powstałych zaleczeń higienicznych a fryzjera należą:
ostrożne stosowania substancji aerozolu zachowaniu bezpiecznej odległości i odpowiedniego czasu
ożywania preparatu do dezynfekcji zgodnie z zaleczeniami
regularnie wietrzenie pomieszczeń pracy, sprawna wentylacja
unikanie palenia tytoniu
wentylowanie płuc
unikanie nagłych zmian tzw. które wywołują stany zapalnie dróg oddechowych
unikanie kontaktu z osobami chorymi na choroby bakteryjnie lub wirusowe.

Temat: Układ krwionośny, profilaktyka przeciw żylakom.


Układ krwionośny tworzą dwa obiegi tzn. wielki który zapewnia przepływ krwi do wszystkich narządów i tzn. mały zwany krążenie płucne w którym przepływająca krew przez płuca jest utleniania a jednocześnie oddaje dwutlenek węgla.

jak powstają żylaki?

Krew w żyłach kończyn dolnych płynie od dołu do góry żyły wykonują ciężką prace przenosząc w kierunku serca setki litry krwi, utrzymanie przypływu takie ilości krwi w kierunku nie zgodnym siłami ciężenia wymaga odpowiednich zabezpieczeń żył zaopatrzone są w system zastawek które blokują ruch wsteczny a samo przeniesienie krwi jest regenerowanie przez ruch prace mięśni. Płynąca w żyłach krew porusza się bardzo wolno a czasami zatrzymuje się, wtedy ścianki żył rozciągają się na obok zastawki tracąc szczelność a krew zaczyna zalegać w naczyniach.
W pierwszym objawów sygnalizujące pojawienie się żylaków są: dokuczliwie, rwące bóle nóg , zesztywnienie ciężkie kończyn, objawów te nie można lekceważyć.
Powstanie żylaków sprzyja szereg czynników a najbardziej nie korzystne zalicza się:
\brak ruchu
stojąca lub siedząca praca
nadmiernie obciążenie nóg
obuwie na wysokich obcasach, wąskimi przodami
sauna: gorące kąpiele
alkohol i narkotyki

Profilaktyka przeciw żylakom ogromną rolą odkrywa higiena, tryb życia np.: ruch, spacery, ćwiczenia obciążające nogi, pływanie, polewanie nóg chłodną wodą, wygodne obuwie, dieta lekkostrawna to czynniki działające pozytywnie we terapii żylaków. Nie które ćwiczenia możemy wykonać pod czas pracy np.: poruszanie stopami, stawanie na palcach, zmiana pozycji kończyn oprócz tych ćwiczeń można stosować preparaty we formę tabletek( wyciąg z kasztanowca), kremu i żeli które zmniejszają obrzęk, łagodzą bóle oraz zabezpieczają naczynia krwionośne mięśni nóg.

Temat: Układ pokarmowy.

Układ pokarmowy składa się z jamy ustnej, gardła, przełyku, żołądka, dwudziestościany, które przewodzą przewody z szóstki i pęcherzyka żółtawego z jelita cienkiego z jelita grubego i zbieracza odbytu.
Rolą układu pokarmowego jest przyjmowanie pokarmu dzięki czynności soku żołądkowego enzymów jelitowych i szóstki a następnie wątrobę przetworzony pokarm pożytecznie był wykorzystany jako substancje odżywcze czy materialne energetyczne nie zbędne do życia.
Higiena układu pokarmowego ma zasadnicze znaczenie prawidłowego funkcjonowania organizmu a ponieważ układu pokarmowy jest bardzo wrażliwy na bodźce wewnętrzne i zewnętrzne by zapewnić mu prawidłową pracę należy:
myć ręce przed spożyciem posiłku
myć ręce po wyjściu z toalety
myć ręce zawsze po kontakcie z substancji chemicznymi
stosować właściwą dietę
przestrzegą odpowiednie ilości posiłku
unikać długotrwałego stresu
unikać tłustych potraw
unikać nadmiaru alkoholu

 
     

Ssynebli 


Dołączył: 04 Paź 2017
Posty: 6
Skąd: Lublin

Wysłany: Sro 04 Paź, 2017 07:38   

O dzięki, akurat szukałem. ;)
 
     

Ciekawa 


Imię: Ciekawa
Typ szkoły: fajny
Profil szkoły: ciekawy
Dołączył: dawno
Posty: 99
Skąd: daleko



Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

 Copyright 2008 FORUM EgzaminZawodowy.info
Korzystanie z forum oznacza akceptację Regulaminu i Polityki Prywatności || Kwalifikacje w zawodzie
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group template created by szpak