Grupy • FAQ • Rejestracja • Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Odpowiedz do tematu Zadania domowe
Autor Wiadomość

Admin 



Dołączył: 22 Lip 2008
Posty: 1860

Wysłany: Pon 05 Kwi, 2010 17:24   

Tutaj można umieszczać zadania domowe z tego przedmiotu

 
 

sopot16 


Dołączyła: 02 Lis 2009
Posty: 6
Skąd: Wejherowo

Wysłany: Czw 03 Mar, 2011 07:39   

Zadanie rotacja i inwentaryzacja
1. Oblicz rotację w razach i dniach mając dane:
- obrót61000
-stan zapasów
miesiąc Sklep Jola Sklep Ada
I 45000 44000
II 48000 48000
III 65000 38000
2. Oblicz wielkość ubytku naturalnego w zł mając dane:
a) obrót 6700, limit 12,25%
b) obrót 88000, limit 2,3%
3. Oblicz wynik inwentaryzacji, wielkość ubytku naturalnego oraz niedobór przekraczający ubytki naturalne mając dane:
- stan wg ksiąg rachunkowych 90000
- stan rzeczywisty 65500
- obrót78000
- limit 2,4%

[ Dodano: Czw 03 Mar, 2011 07:40 ]
1. Ile wynosi cena netto, jeżeli cena brutto wynosi 15,00 zł a VAT 22%?
a) 12,30 zł b) 14,02 zł
c) 16,05 zł d) 18,30 zł
2. Ile wynosi cena brutto , jeżeli cena netto wynosi 32,00 zł a VAT 7%?
a) 26,23 zł b) 29,91 zł,
c) 34,24 zł, d) 39,04 zł
3. Hurtownia budowlana otrzymała 600 szt. płyt styropianowych o wymiarach 100 x 80 x
7cm. Dostawa wynosiła?
a) 43,6 m3
b) 56,0 m3
c) 33,6 m3
d) 38,6 m3
4. W wyniku inwentaryzacji obliczono stan faktyczny, który wyniósł 34000zł. Stan wynikający z dokumentów to 37000zł. Wynik inwentaryzacji to:
a) niedobór 71000zł
b) nadwyżka 71000zł
c) niedobór 3000zł
nadwyżka 3000zł
5. W sklepie jubilerskim kobieta ogląda drogie, ekskluzywne bransoletki. Jaki typ klienta
reprezentuje?
a) o przeciętnych dochodach i oczekiwaniach cenowych
b) zbiera informacje i wyszukuje promocje cenowe
c) zamożna klientka kierująca się motywem emocjonalnym
d) biedna kobieta kierująca się motywem racjonalnym
6. Która z wymienionych czynności nie należy do etapów obsługi klienta?
a) ustalenie potrzeb klienta
b) dekorowanie wystawy
c) demonstrowanie towaru
d) przyjęcie należności
7. Za 6 sztuk zeszytów po 2,20 zł/szt. i 3 ołówki po 0,70zł/szt. oraz 1 ekierkę po 3,20 II
sprzedawca pobierze należność?
a) 21,60 zł
b) 16,50 zł
c) 17,40 zł
d) 18,50 zł
8. W czasie inwentaryzacji zapasów towarów przeprowadzonej w hurtowni K ustalono st;u; wartości zapasów według spisu z natury 32.826 zł, stan według ksiąg rachunkowych 33.628/1. Przy sprzedaży towarów hurtownia realizuje marżę hurtową 10%. Ustalona różnic;-inwentaryzacyjna wynosi?
a) nadwyżka 802 zł
b) niedobór 802 zł
c) nadwyżka 2.561 zł
d) nadwyżka 4.085 zl 9. W sklepie A wartość majątku wnosi 9.999.581 zł, a stan faktyczny stwierdzony w czasie inwentaryzacji 9.981.781 zł. Limit na ubytki towarowe ustalony dla tego sklepu wynosi 0,50%. Obrót towarowy w okresie między inwentaryzacjami wynosił 3.572.320zł. Wynik inwentaryzacji, po uwzględnieniu limitu na ubytki towarowe to?
a) niedobór 17.800 zł
b) nadwyżka 17.800 zł
c) nadwyżka 61,60 zł
d) niedobór 61,60 zł
10. W sklepie spożywczym odpowiedzialność materialną na zasadzie winy domniemanej ponoszą 3 osoby: Kierownik 45%, pracownik A 35%, pracownik B 20%. W wyniku inwentaryzacji ustalono niedobór towarów na kwotę 985 zł. Kierownik tego sklepu zobowiązany będzie wyrównać stratę właścicielowi w kwocie?
a) 985 zł
b) 492 zł
c) 443 zł
d) 328 zł
11. Po sezonie zimowym właściciel sklepu postanowił dokonać wyprzedaży jesionek
męskich rezygnując z połowy marży detalicznej. Pierwotna cena jesionek wynosiła 1.400zł a
marża 40%. Cena jesionek po obniżce będzie wynosić?
a) 800 zł
b) 1.000 zł
c) 1.100 zł
d) 1.200 zł
12. Klient wręczył sprzedawcy banknot 20 złotowy płacąc za 3 pary skarpet po 1,80 zł za parę
oraz dwie pary rajstop po 2,50 zł. Sprzedawca mógł wydać resztę w postaci monet o
nominałach?
a)4szt. x2zł; 1 szt. x 50 gr.; 1 szt. x 10 gr.
b)1 szt. x 5 zł; 1 szt. x 2 zł.; 2 szt. x 1 zł.; 3 szt. x 20 gr.
c)2 szt. x 5 zł; 3 szt. x 20 gr.
d)2 szt. x 2 zł; 1 szt. x 5 zł.; 1 szt. x 50 gr.

13. Wymień czynności związane z obsługą klienta w hurtowni?

 
     

Gość

Wysłany: Sro 21 Mar, 2012 21:06   Odpowiedz na zadanie 2

6700×12,25%=820,75 zł
88000×2,3%=2024 zł

[ Dodano: Sro 21 Mar, 2012 21:16 ]
Ubytek naturalny:
7800×2,4%=187,2 zł
Wynik inwentaryzacji:
st.księgowy 90000 > st.faktyczny 65500
czyli powstanie niedobór
Niedobór towarowy:
2,4% z kwoty 187,2= 2,4%×187,2=4,50
187,2-4,5=182,7 zł

[ Dodano: Sro 21 Mar, 2012 21:23 ]
Cena netto:
12,30×22%=12,30×0,22=2,7 zł
12,30 + 2,70=15,00 zł
12,30 - cena netto

[ Dodano: Sro 21 Mar, 2012 21:25 ]
Cena brutto:
32 × 7%=32,00×0,07=2,24 zł
32+2,24=34,24 - cena brutto

[ Dodano: Wto 27 Mar, 2012 17:06 ]
32×7%=32×0,07=2,24 zł
32+2,24=34,24 zł - cena brutto towaru

[ Dodano: Wto 27 Mar, 2012 17:08 ]
stan faktyczny=34000
stan księgowy=37000
37000-34000=3000 zł
Wynik inwentaryzacji: niedobór w wysokości 3000 zł

[ Dodano: Wto 27 Mar, 2012 17:10 ]
Będzie to odpowiedz "C" . Klientka zamożna [...].

[ Dodano: Wto 27 Mar, 2012 17:24 ]
Do etapu obsługi klienta nie należy
Odp "B" - dekorowanie wystaw

[ Dodano: Wto 27 Mar, 2012 17:26 ]
6×2,20=13,20 zł
3×0,70=2,10 zł
13,2+2,10+3,2=18,50
Nalezy pobrac od klienta 18,50 (D).

[ Dodano: Wto 27 Mar, 2012 17:30 ]
Myslę , że 100 % musza oddac czyli 985 zł, ponieważ jest domniemana wspólna czuli kierownik + 2 pracowników z czego wychodzi 100 % odpowiedzialoności.

[ Dodano: Wto 27 Mar, 2012 17:35 ]
3×1,8=5,4
2×2,5=5
5,4+5=10,40 zł
20-10,40=9,6 zł
Odpowiedz "B"
 
     

Ciekawa 


Imię: Ciekawa
Typ szkoły: fajny
Profil szkoły: ciekawy
Dołączył: dawno
Posty: 99
Skąd: daleko



Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

 Copyright 2008 FORUM EgzaminZawodowy.info
Korzystanie z forum oznacza akceptację Regulaminu i Polityki Prywatności || Kwalifikacje w zawodzie
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group template created by szpak  - opowiadania