Wysłany: Sob 02 Sty, 2010 19:25 TECHNIK ŻYWIENIA I GOSPODARSTWA DOMOWEGO - INFORMACJE
321[10] Technik żywienia i gospodarstwa domowego - podstawa programowa
Czym zajmuje się, co robi technik żywienia i gospodarstwa domowego?
Technik żywienia i gospodarstwa domowego organizuje, nadzoruje i kieruje pracą podległego personelu w zakresie obsługi maszyn i urządzeń gastronomicznych, obsługi konsumentów oraz i technologii produkcji w otwartych i zamkniętych zakładach żywienia zbiorowego. Obsługuje maszyny i urządzenia gastronomiczne zainstalowane w części handlowej i produkcyjnej zakładu oraz nadzoruje prawidłowość eksploatacji tych urządzeń. Opracowuje jadłospisy oraz zestawy potraw i napojów.
Jakie umiejętności powinien nabyć w trakcie nauki technik żywienia i gospodarstwa domowego?
W wyniku kształcenia w zawodzie absolwent powinien umieć:
1) dobierać surowce, sporządzać, dekorować i oceniać jakość potraw;
2) organizować proces produkcji potraw z zastosowaniem nowoczesnych technologii;
3) analizować zagrożenia, które mają wpływ na bezpieczeństwo gotowych ( potraw, i wskazywać punkty krytyczne w procesie produkcji;
4) opracowywać i oceniać jadłospisy codzienne i specjalne, uwzględniające określone diety, dla różnych grup ludności;
5) obsługiwać maszyny i urządzenia stosowane w obiektach zbiorowego wyżywienia lub zakwaterowania i gospodarstwach domowych;
6) przechowywać surowce i potrawy w warunkach zapewniających zachowanie ich jakości i wartości odżywczej;
7) zagospodarowywać odpady poprodukcyjne i pokonsumpcyjne;
8) obsługiwać konsumentów z wykorzystaniem różnych form i technik;
9) organizować zaopatrzenie obiektów zbiorowego wyżywienia lub zakwaterowania i gospodarstw domowych;
10) planować i organizować pracę w obiektach zbiorowego wyżywienia lub zakwaterowania i gospodarstwach domowych;
11) organizować, wyposażać i utrzymywać w odpowiednim stanie stanowiska pracy z zachowaniem wymagań sanitarno-higienicznych;
12) funkcjonalnie i estetycznie urządzać wnętrza obiektów zbiorowego wyżywienia lub zakwaterowania i innych budynków mieszkalnych;
13) stosować przepisy prawa cywilnego w zakresie niezbędnym do wykonywania zadań zawodowych;
14) rozwiązywać problemy w twórczy sposób;
15) samodzielnie podejmować decyzje;
16) przystosowywać się do nowych zadań;
17) kierować zespołem pracowników;
18) skutecznie komunikować się z innymi uczestnikami procesu pracy i klientami;
19) rozwiązywać konflikty i prowadzić negocjacje;
20) stosować zasady kulturalnego zachowania i etyki;
21) stosować przepisy kodeksu pracy, dotyczące praw i obowiązków pracownika i pracodawcy;
22) stosować przepisy prawa dotyczące działalności gospodarczej;
23) przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej, ochrony środowiska i bezpieczeństwa żywności;
24) poszukiwać miejsca pracy jako pracownik najemny lub przedsiębiorca;
25) organizować doskonalenie zawodowe własne i pracowników;
26) korzystać z różnych źródeł informacji technicznej i ekonomicznej. Kształtowanie postaw przedsiębiorczych oraz przygotowanie do wejścia na rynek pracy powinno przebiegać zarówno w trakcie kształcenia zawodowego, jak i podczas realizacji zajęć edukacyjnych "Podstawy przedsiębiorczości".
Jakie są wymagania psychofizyczne dla zawodu technik żywienia i gospodarstwa domowego?
Wymagania psychofizyczne właściwe dla zawodu:
1) dobry stan zdrowia;
2) zdolności manualne;
3) zainteresowania przyrodnicze i ekonomiczne;
4) łatwość nawiązywania kontaktów z ludźmi;
5) wysoka kultura osobista i poczucie estetyki;
6) poczucie odpowiedzialności;
7) zdolności organizacyjne.
Gdzie może pracować technik żywienia i gospodarstwa domowego?
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych związanych z prowadzeniem gospodarstwa domowego i obiektów zbiorowego zakwaterowania lub wyżywienia, w tym zwłaszcza ze sporządzaniem potraw i napojów:
1) organizowania i nadzorowania procesów pracy i produkcji w działalności związanej z żywieniem i w gospodarstwie domowym;
2) dobierania maszyn i narzędzi oraz surowców do określonej produkcji;
3) prowadzenia uproszczonej rachunkowości i obliczania opłacalności produkcji oraz stosowania zasad marketingu.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego może podejmować pracę w obiektach zbiorowego wyżywienia, instytucjach zajmujących się obrotem żywnością instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu, żywności i gospodarstwie domowym, organizacjach ochrony konsumenta oraz w obiektach zbiorowego zakwaterowania i gospodarstwach domowych. Może także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych, domowych, hotelarskich i agroturystycznych.
Szczegółowe informacje dotyczące tego zawodu znajdują się w podstawie programowej.
Podstawa programowa kształcenia w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego znajduje się w załączniku poniżej (tylko dla zalogowanych użytkowników)
Gość
Wysłany: Wto 18 Cze, 2013 17:38
Ciekawa
Imię: Ciekawa
Typ szkoły: fajny
Profil szkoły: ciekawy
Dołączył: dawno Posty: 99 Skąd: daleko
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum