Grupy • FAQ • Rejestracja • Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Odpowiedz do tematu kto był dziś na praktycznym?
Autor Wiadomość

Gość

Wysłany: Sro 20 Cze, 2012 18:35   

pawel666 napisał/a:

to jeszcze cie pomęczę,z jakiego antywirusa korzystaliście ?,czy przed drukowaniem zapisywaliście prace do PDF ? ,ile zrzutów udało ci się zrobić i czy robiłeś zrzut z trybu awaryjnego bo nie wiem czy trzeba go robić :-) ?


Korzystaliśmy z AVG free który jest badziewiem sam w sobie jest Malware , aktualizacja jego oprogramowania poprzez plik z sygnaturami bazy nazwabazy.bin .

Prace są zapisywane jako nr-pesel.doc.

Jeśli chcesz możesz wejść w tryb awaryjny tylko pytanie po co ?. Ktoś ci sprawdzi w jakim trybie korzystasz? Nie musisz. Możesz napisać że w trybie awaryjnym a tak naprawdę możesz być na koncie x czy z.

Tylko że nie robisz fullscreenszotów wycinasz to co chcesz pokazać egzaminatorowi np tak jak w załączniku .

Zauważyłem że w nowszych systemach Vista, 7 Tryb Awaryjny w prawdziwych przypadkach mało kiedy się przydaje.(Sam ostatnio miałem problem z Win7 na każdym koncie obu trybach crash explorer i 15 minut miałem klikania żeby znaczą funkcjonować jak należy)

Z powodu że to już nie jest jakieś ukryte konto jak w XP. tylko jeśli osoba używa Konta Administratora jako normalne które jest nadawane przez OEM to jest to samo konto co trybie awaryjnym tylko że bez niektórych sterowników i usług i masz modyfikacji plików systemowych .

Może nie każdy że mną się zgodzi ale ja tak to widzę i odbieram. :)
Ps . Zrzutów udało mi się zrobić 24 dwa na stronę i krótki opis

 
     

Gość

Wysłany: Sro 20 Cze, 2012 19:34   

Netiuner napisał/a:
pawel666 napisał/a:

to jeszcze cie pomęczę,z jakiego antywirusa korzystaliście ?,czy przed drukowaniem zapisywaliście prace do PDF ? ,ile zrzutów udało ci się zrobić i czy robiłeś zrzut z trybu awaryjnego bo nie wiem czy trzeba go robić :-) ?


Korzystaliśmy z AVG free który jest badziewiem sam w sobie jest Malware , aktualizacja jego oprogramowania poprzez plik z sygnaturami bazy nazwabazy.bin .

Prace są zapisywane jako nr-pesel.doc.

Jeśli chcesz możesz wejść w tryb awaryjny tylko pytanie po co ?. Ktoś ci sprawdzi w jakim trybie korzystasz? Nie musisz. Możesz napisać że w trybie awaryjnym a tak naprawdę możesz być na koncie x czy z.

Tylko że nie robisz fullscreenszotów wycinasz to co chcesz pokazać egzaminatorowi np tak jak w załączniku .

Zauważyłem że w nowszych systemach Vista, 7 Tryb Awaryjny w prawdziwych przypadkach mało kiedy się przydaje.(Sam ostatnio miałem problem z Win7 na każdym koncie obu trybach crash explorer i 15 minut miałem klikania żeby znaczą funkcjonować jak należy)

Z powodu że to już nie jest jakieś ukryte konto jak w XP. tylko jeśli osoba używa Konta Administratora jako normalne które jest nadawane przez OEM to jest to samo konto co trybie awaryjnym tylko że bez niektórych sterowników i usług i masz modyfikacji plików systemowych .

Może nie każdy że mną się zgodzi ale ja tak to widzę i odbieram. :)
Ps . Zrzutów udało mi się zrobić 24 dwa na stronę i krótki opis



Dzieki za wyczerpującą odpowiedz,czy na pewno trzeba wycinać te screeny ? tak było napisane w instrukcji ? bo nauczyciel odradzałam nam właśnie wycinanie bo dużo czasu zabiera i mówił ze lepiej mieć więcej nieskadrowanych niż mniej skadrowanych.. ,to gdzie to kadrowałeś w paincie czy office ?

 
     

Gość

Wysłany: Sro 20 Cze, 2012 19:59   

W Paincie Wklejałem cały screen i wycinałem to ci było potrzebne i wklejałem do Worda tylko też weź pod uwagę jeśli zmniejszysz screen w wordzie to Okno np. oczyszczania może być nie wyraźne podczas wydruku .

Taka mała sugestia jeśli dość szybko zrobisz zadania, popatrz na opcje internetowe,aktualizacje itp. mimo iż nie ma w zadaniu.
Bo jak u mnie dziś to akurat ustawienia o.internetowych miałem na niestandardowe także poprawiłem popatrz na różne np. włącz przywracanie systemu jak wyłączone

Możesz korzystać pomocy czasami np . jak pokazujesz egzaminatorowi jak się dostaniesz do Defragmentatora Dysku (Start>Wszystkie Programy>Akcesoria>Narzędzia Systemowe>Defragmentator Dysków) lub (win+r >%windir%\system32\dfrgui.exe) lub sam(win+r>dfrgui)
 
     

Gość

Wysłany: Sro 20 Cze, 2012 20:02   

Netiuner napisał/a:
W Paincie Wklejałem cały screen i wycinałem to ci było potrzebne i wklejałem do Worda tylko też weź pod uwagę jeśli zmniejszysz screen w wordzie to Okno np. oczyszczania może być nie wyraźne podczas wydruku .

Taka mała sugestia jeśli dość szybko zrobisz zadania, popatrz na opcje internetowe,aktualizacje itp. mimo iż nie ma w zadaniu.
Bo jak u mnie dziś to akurat ustawienia o.internetowych miałem na niestandardowe także poprawiłem popatrz na różne np. włącz przywracanie systemu jak wyłączone

Możesz korzystać pomocy czasami np . jak pokazujesz egzaminatorowi jak się dostaniesz do Defragmentatora Dysku (Start>Wszystkie Programy>Akcesoria>Narzędzia Systemowe>Defragmentator Dysków) lub (win+r >%windir%\system32\dfrgui.exe) lub sam(win+r>dfrgui)

ok dzięki za rady,jak starczy czasu to tak zrobię :-)
 
     

dawid11204 


Dołączył: 25 Lut 2011
Posty: 12

Wysłany: Sro 20 Cze, 2012 20:03   

Netiuner napisał/a:
W Paincie Wklejałem cały screen i wycinałem to ci było potrzebne i wklejałem do Worda tylko też weź pod uwagę jeśli zmniejszysz screen w wordzie to Okno np. oczyszczania może być nie wyraźne podczas wydruku .


A nie prościej było kliknąć w okienko, które chciałeś mieć na screenie i wcisnąć L.Alt+Prsc?
 
     

Ciekawa


Imiê: Ciekawa
Typ szko³y: fajny
Profil szko³y: ciekawy
Do³±czy³: dawno
Posty: 99
Sk±d: daleko

Wysłany:    


Testy teoretyczne CZERWIEC 2014 z rozwi±zaniami s± na stronie - sprawdz swój wynik egzaminu
www.testy.egzaminzawodowy.info

Arkusze praktyczne i przyk³adowe rozwi±zania zadañ s± na stronie
www.egzaminzawodowy.info

 
 

Gość

Wysłany: Sro 20 Cze, 2012 20:10   

dobra, mam pytanie, i to dotyczące tego dzisiejszego egzaminu, wersji 4.
Było tam o tym dysku twardym który nie może być przeglądany przez użytkowników. Czy ktoś może mi wytłumaczyć jak to było trzeba zrobić?
 
     

Gość

Wysłany: Sro 20 Cze, 2012 20:11   

[quote="pawel666"]
Netiuner napisał/a:
W Paincie Wklejałem cały screen i wycinałem to ci było potrzebne i wklejałem do Worda tylko też weź pod uwagę jeśli zmniejszysz screen w wordzie to Okno np. oczyszczania może być nie wyraźne podczas wydruku .

Taka mała sugestia jeśli dość szybko zrobisz zadania, popatrz na opcje internetowe,aktualizacje itp. mimo iż nie ma w zadaniu.
Bo jak u mnie dziś to akurat ustawienia o.internetowych miałem na niestandardowe także poprawiłem popatrz na różne np. włącz przywracanie systemu jak wyłączone

Możesz korzystać pomocy czasami np . jak pokazujesz egzaminatorowi jak się dostaniesz do Defragmentatora Dysku (Start>Wszystkie Programy>Akcesoria>Narzędzia Systemowe>Defragmentator Dysków) lub (win+r >%windir%\system32\dfrgui.exe) lub sam(win+r>dfrgui)



ok dzięki za rady,jak starczy czasu to tak zrobię :-)

i ostatnie pytanie jak aktualizowałeś bazę to dawałeś aktualizuj z pliku i wybierałeś plik do aktualizacji z płyty,ja na próbnym miałem z tym zawsze jeden problem wyskakiwał mi komunikat "nieprawidłowy plik bninarny"

[ Dodano: Sro 20 Cze, 2012 20:18 ]
ukasz56 napisał/a:
dobra, mam pytanie, i to dotyczące tego dzisiejszego egzaminu, wersji 4.
Było tam o tym dysku twardym który nie może być przeglądany przez użytkowników. Czy ktoś może mi wytłumaczyć jak to było trzeba zrobić?


z tego to wiem to klikasz prawym na dysku-własciwosci-zabezpieczenia-dodajesz uzytkownika i odmawiasz mu uprawnienia do dysku
 
     

Gość

Wysłany: Sro 20 Cze, 2012 21:14   

Cytat:

A nie prościej było kliknąć w okienko, które chciałeś mieć na screenie i wcisnąć L.Alt+Prsc?

Tu masz racje nie znałem tych skrótów bardziej orientuje się w Hard-ware

Cytat:
dobra, mam pytanie, i to dotyczące tego dzisiejszego egzaminu, wersji 4.
Było tam o tym dysku twardym który nie może być przeglądany przez użytkowników. Czy ktoś może mi wytłumaczyć jak to było trzeba zrobić?

gpedit - zasady grup jest możliwość ukrycia dysku systemowego C: czyli trzeba wyłączyć tą opcje lub zrobić jak wcześniej opisywali

Cytat:
i ostatnie pytanie jak aktualizowałeś bazę to dawałeś aktualizuj z pliku i wybierałeś plik do aktualizacji z płyty,ja na próbnym miałem z tym zawsze jeden problem wyskakiwał mi komunikat "nieprawidłowy plik bninarny"

W pasku g górnym były opcje >i zaktualizuj z pliku wskazywałeś podany folder z bazą sygnatur .
 
     

Gość

Wysłany: Sro 20 Cze, 2012 21:58   

Dołączę się do pytania które zadał ukasz56
- w zadaniu 4 był zablokowany dostęp do dysku c:\ - z żadnego konta nawet wbudowanego administratora nie można było otworzyć dysku ani niczego na nim zapisać, zasady grypy (gpedit.msc) były nie skonfigurowane a próby przejęcia na własność i zmiany uprawnień do dysku były nieskuteczne...

Czy ktoś to miał i wykonał zadanie?
 
     

Gość

Wysłany: Czw 21 Cze, 2012 14:34   

w 4 arkuszu aby mozna bylo wejsc na dysk C trzeba bylo zrobic tak
start -> uruchom -> gpedit.msc -> konfiguracja użytkownika -> szablon administracyjny ii gdzieś tam to było nie mam w chwili obecnej dostepu do tego ;p ale napewno tam;p siedzialem prawie godzine nad rozwiazaniem tego badziewu;p
 
     

Gość

Wysłany: Czw 21 Cze, 2012 20:06   

ktoś pisał dzisiaj o 15.00 ? było mega łatwo,choć z początku wydawało się trudne....
narąbałem 60screenów + wszystkie problemy rozwiązane mam nadzieje ze zdam,
jedyne co mnie martwi to to czy te bazgroły egzaminator odczyta....
 
     

Gość

Wysłany: Pią 22 Cze, 2012 00:06   

marq89 napisał/a:
w 4 arkuszu aby mozna bylo wejsc na dysk C trzeba bylo zrobic tak
start -> uruchom -> gpedit.msc -> konfiguracja użytkownika -> szablon administracyjny ii gdzieś tam to było nie mam w chwili obecnej dostepu do tego ;p ale napewno tam;p siedzialem prawie godzine nad rozwiazaniem tego badziewu;p


to mam nadzieję że jak będzesz miał dostęp do XP to podasz dokładniej gdze znajduje się ta opcja.
Teraz to i może nic to nie zmieni ale na przyszłość będę wiedział gdzie mam szukać problemu
 
     

Gość

Wysłany: Pią 22 Cze, 2012 00:14   

ukasz56 napisał/a:
marq89 napisał/a:
w 4 arkuszu aby mozna bylo wejsc na dysk C trzeba bylo zrobic tak
start -> uruchom -> gpedit.msc -> konfiguracja użytkownika -> szablon administracyjny ii gdzieś tam to było nie mam w chwili obecnej dostepu do tego ;p ale napewno tam;p siedzialem prawie godzine nad rozwiazaniem tego badziewu;p


to mam nadzieję że jak będzesz miał dostęp do XP to podasz dokładniej gdze znajduje się ta opcja.
Teraz to i może nic to nie zmieni ale na przyszłość będę wiedział gdzie mam szukać problemu


to może ja podpowiem start - uruchom - compmgmt.msc - narzędzia systemowe - użytkownicy i grupy lokalne - użytkownicy - prawym na właściwości i odznaczasz Konto jest wyłączone. Sorki to nie na temat


Jeśli chodzi o zablokowanie możliwości przeglądania dysku C przez użytkowników to robisz to bardzo prosto klikasz na właściwości dysku C - zabezpieczenia - edytuj - dodaj - zaawansowane - znajdź teraz - wybierasz użytkownika - ok - i w zakładce zabezpieczenia odmawiasz mu uprawnienia.
 
     

Gość

Wysłany: Pią 22 Cze, 2012 19:43   

A4 i 14cm wolne żarty?!
Wklejałem zdjęcia tak jak leciało bo nie da się zrobić 2 zdj na 1 stronie!
Jeżeli zdj jest tylko z danego okienka (np właściwości komputera) rozszerzając tak wąskie zdjęcie zwiększamy proporce i tracimy miejsce na 2gie*, a gdzie tu jeszcze znaleźć miejsce na opis?!...
W zasadzie "wymagania" co do tego były dosyć mocno przegięte...

* Sami sprawdźcie.
 
     

Gość

Wysłany: Pią 22 Cze, 2012 22:31   

Damianusix napisał/a:
A4 i 14cm wolne żarty?!
Wklejałem zdjęcia tak jak leciało bo nie da się zrobić 2 zdj na 1 stronie!
Jeżeli zdj jest tylko z danego okienka (np właściwości komputera) rozszerzając tak wąskie zdjęcie zwiększamy proporce i tracimy miejsce na 2gie*, a gdzie tu jeszcze znaleźć miejsce na opis?!...
W zasadzie "wymagania" co do tego były dosyć mocno przegięte...

* Sami sprawdźcie.


wszystko się dało :-) nawet 16cm ,zmniejszasz marginesy do 1,5cm i wstawiasz tabelki na zdjęcia o szerokości 14cm .Wszystko się mieściło i zostawało sporo luzu..

Jeśli wstawiałeś jak leciało to stracisz parę punktów pewie z 2-4pkt.
 
     

Ciekawa 


Imię: Ciekawa
Typ szkoły: fajny
Profil szkoły: ciekawy
Dołączył: dawno
Posty: 99
Skąd: daleko



Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

 Copyright 2008 FORUM EgzaminZawodowy.info
Korzystanie z forum oznacza akceptację Regulaminu i Polityki Prywatności || Kwalifikacje w zawodzie
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group template created by szpak  - anime