Witam,
Czy ktokolwiek z Państwa zdawał już examin praktyczny i mółby napisać, jakie zadanie było do wykonania?
Byłabym bardzo wdzieczna za odpowiedź!
Pozdrawiam,
W Krakowie są dwie grupy na przemian. Wiem więcej o pierwszej, w części praktycznej przesadzić pacjentkę z łóżka na wózek (szlafrok, kapcie, żadnej chorej strony/ręki, żadnego temblaka, chusty....) i prześcielić pacjentce łóżko. W zadaniu pisemnym była pacjentka (malarka), i tu napiszę ile pamiętam (ile zdołała mi jeszcze w nerwach przekazać koleżanka), pacjentka cierpiąca na zaparcia, zaburzenia snu oraz skurcze i drętwienia nóg. Tylko tyle pamiętam/pamiętała na szybko. Druga grupa z kolei w części praktycznej miała algorytm mycia pacjenta w łóżku (bez pleców i nóg), czyli, zęby, twarz, ręce, klatka piersiowa+brzuch, oraz zmiana pampersa z podmyciem. Niestety nie wiem jaki był pacjent do rozpisania w planie opieki. Aha, mieli jeszcze napisać o profilaktyce przeciwodleżynowej. Generalnie grupa druga (mycie + odleżyny + plan opieki) uważana jest za trudniejszą, według opinii zdających. To tyle. Pozdrawiam i powodzenia na egz.
A moze ktoś z Was wie co było na Technik sterylizacji Medycznej ? ( Z 20 )
witam. mialam egzamin 17.06.2017
wchodzilam o godz.8.00
przypadek pani 74 lata lezaca na oddziale wew. niewydolnosc oddechowo-krazeniowa,zaniedbana.
zadanie; umyj plecy i konczyny dolne obetnij paznokcie....
uloz w pozycji wysokiej z udogodnieniami
potem opisac :problemy ,potrzeby,cele i dzialania
jest co spinac posladki bo czas leci jak szalony
Zycze powodzenia zdajacym dzis pisemny i praktyczny poniej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum