Witam,
jeżeli ktoś jest w posiadaniu testów na egzamin zawodowy o specjalności TECHNIK ANALITYK proszę o udostepnienie, szukałem juz na wszystkich stronach dot. egzaminu zawodowego ale nic nie znalazłem, z góry dzięki.
Gość
Wysłany: Sro 24 Cze, 2009 11:26
hej wszystkie egzaminy z kluczami odpowiedzi masz na stronie cke oraz oke. pozdrawiam
Gość
Wysłany: Wto 15 Cze, 2010 21:01
Witam.
Mam tę samą prośbę. Poszukuję arkuszy egzaminacyjnych dla technika analityka - etap praktyczny. Z góry dziękuję.
Wysłany: Wto 17 Sie, 2010 11:26 odnośnie testu teoretycznego
Hej czy posiada ktos jakikolwiek zagadnienia z częsci teoretycznej?? na cke i oke jest owszem ale jedynie etap praktyczny.
Mam jeszcze prośbę - tak do uściślenia bo każdy ma inne wersje : obecnie etap praktyczny to w sumie pisemny czy robimy przy stanowisku analitycznym zadanie?
pozdrawiam i prosze o pomoc
Wysłany: Wto 17 Sie, 2010 17:01 Re: odnośnie testu teoretycznego
karolaanalityk napisał/a:
Hej czy posiada ktos jakikolwiek zagadnienia z częsci teoretycznej?? na cke i oke jest owszem ale jedynie etap praktyczny.
Mam jeszcze prośbę - tak do uściślenia bo każdy ma inne wersje : obecnie etap praktyczny to w sumie pisemny czy robimy przy stanowisku analitycznym zadanie?
Od września planujemy wprowadzić kilka dodatkowych zawodów w Portalu, w tym również technika analityka. Myślę, że to trochę ułatwi zdobycie materiałów z tego zawodu. Według informatora, część zadania praktycznego jest wykonywana na stanowisku laboratoryjnym. Resztę trzeba opisać w projekcie.
Ciekawa
Imiê: Ciekawa
Typ szko³y: fajny
Profil szko³y: ciekawy
Do³±czy³: dawno
Sk±d: daleko
Wysłany:
Testy teoretyczne CZERWIEC 2014 z rozwi±zaniami s± na stronie - sprawdz swój wynik egzaminu www.testy.egzaminzawodowy.info
Dziękuje za odpowiedź :)
Z pewnością bardzo pomocne byłoby utworzenie takiego zawodu na portalu,
z sercem pełnym wdzięczności pozdrawiam
Gość
Wysłany: Pią 06 Maj, 2011 14:29 Re: odnośnie testu teoretycznego
karolaanalityk napisał/a:
Tak, od czerwca 2010r. wykonuje się zadanie przy stanowisku analitycznym :) A potem pisemny tak jak do tej pory.
Pozdrawiam.
Aniołku dziękuje za wiadomość ,
jesteś już po egzaminie? Jeśli tak to jak u Ciebie to wyglądało? Rozumie, że jest to część z opisywanego zadania? Boję się tej części praktycznej
Gość
Wysłany: Pią 06 Maj, 2011 19:41
Tak, ja zdawałam egzamin w czerwcu 2010r. Dostajesz normalnie do sporządzenia projekt realizacji prac tak jak do tej pory, ale dodatkowo trzeba wykonać badanie analityczne prawdopodobnie na 3 próbkach(przynajmniej ja tak miałam). Rozumiem, że się boisz bo ja miałam podobnie. Przeraża to 75% nie? ;)
Przeraża strasznie, też komisji się boję jak to wygląda chodzą i patrzą na ręce ? Mam nadzieje , że miałaś w porządku komisje , jest cos do czego się szczególnie czepiają?
Czyli jednak coś innego niż z projektu , a jeśli mogę wiedzieć co dokładnie miałaś do zaanalizowania na próbkach?
bardzo dziękuje za wiadomości i kontakt , bardzo dużo dla mnie to znaczy. Pozdrawiam serdecznie
Gość
Wysłany: Pią 06 Maj, 2011 20:30
Cała przyjemność po mojej stronie :) Komisja u nas składała się z 3 osób z naszej szkoły i jednej osoby z zewnątrz, ale to zależy od liczby zdających osób :) Trzech z nich cały czas siedziało, a jedna babka czasem chodziła i patrzyła i nawet podpowiadała przed i w trakcie ;) ale niedużo. W granicach rozsądku :) także u mnie komisja super :) nie komentują niczego. Grupa w której ja zdawałam miała miareczkowanie alkacymetryczne za pomocą fenoloftaleiny, druga grupa oranż metylowy, 3 grupa jodometrię a 4 chyba manganometrię. Najpierw robiliśmy "praktycznie" a potem pisaliśmy na tej podstawie normalny projekt jak zawsze. Założenia, cel badania, środki ochrony indywidualnej, wykaz prac z opisami, protokół badań itd, :) z czym masz największy problem? I jak tam u Was z analizą instrumentalną? :)
W sumie mam największy problem czy podczas praktycznego nie zrobię jakieś głupiego błędu dyskwalifikującego ;/ np. nie tak umyję naczynia jak trzeba, czy coś zle przelicze, zacznę składać sprzęt tak , że wywalą mnie z sali . Analiza instrumentalna nie za dobrze, laboratorium nie było za dobrze wyposażone. na praktykach miałam juz większą możliwość popracowania na spektofotometrach, chromatograf gazowy mogłam sobie pooglądać ;) ojjjj chyba zaczne nie spać po nocach
Gość
Wysłany: Pią 06 Maj, 2011 20:58
Na praktykach zawsze lepiej wszystko działa ;) miałam na myśli prostsze "zabawki" typu potencjometr, konduktometr. Pytam, bo nas straszyli, że będzie instrumentalna, przyszedł sprzęt... Wszyscy mówili,że na egzamin ;) a jednak mieliśmy miareczkowanie. Faktem jest, że trzeba DOKŁADNIE czytać projekt, uważać, myśleć co się robi, lepiej się zastanowić trzy razy niż zrobić głupotę ;) i powinno być dobrze :) nie szukałam w sumie, ale powinien być gdzieś na necie arkusz z naszego egzaminu. Jest na pewno z NaOH coś. Taki jakby wzorcowy :)
hm... masz rację, myślę że w tym roku należy na to zwrócić uwagę. Nas wysyłają do lepiej wyposażonego labortorium na egzamin, także już to mnie przeraża. Jesteś kochana Aniołeczku dziękuje za rozmowę i jeśli coś zaświta w głowie to cieszę się , że jest ktos do kogo mogę się zwrócić.
Pewnie też dostajesz maila z powiadomieniem , że jest nowy post :) dziękuje i życze miłego wieczorku
Gość
Wysłany: Pią 06 Maj, 2011 21:20
No to może być przerażające... My zdawaliśmy "u siebie" :) tak, dostaję maila, także jak tylko będziesz miała ochotę to pisz :) jak tylko będę mogła pomóc, to na pewno to zrobię :) ja również życzę miłego wieczorku :) pozdrawiam :)
Ciekawa
Imię: Ciekawa
Typ szkoły: fajny
Profil szkoły: ciekawy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum