Grupy • FAQ • Rejestracja • Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Odpowiedz do tematu TECHNIK ORGANIZACJI USŁUG GASTRONOMICZNYCH - INFORMACJE
Autor Wiadomość

Admin 



Dołączył: 22 Lip 2008
Posty: 1860

Wysłany: Sob 02 Sty, 2010 22:03   TECHNIK ORGANIZACJI USŁUG GASTRONOMICZNYCH - INFORMACJE

341[07] Technik organizacji usług gastronomicznych - podstawa programowa

Czym zajmuje się, co robi technik organizacji usług gastronomicznych?
Technik organizacji usług gastronomicznych planuje, organizuje i prowadzi produkcję w zakładach gastronomicznych. Sporządza plan produkcji, kalkulację oraz prowadzi produkcję wszystkich
asortymentów potraw i posiłków. Rozlicza produkcję zakładów gastronomicznych, organizuje i nadzoruje pracę magazynu oraz obsługę konsumenta. Planuje produkcję i ustala asortyment potraw. Dokonuje organoleptycznej oceny jakości półproduktów i wyrobów gotowych, potraw i napojów pod kątem ich zgodności z przepisami kulinarnymi.

Jakie umiejętności powinien nabyć w trakcie nauki technik organizacji usług gastronomicznych?
W wyniku kształcenia w zawodzie absolwent powinien umieć:
1) stosować podstawowe zasady gospodarki rynkowej,
2) korzystać z przepisów prawa oraz wyjaśniać zasady podejmowania i prowadzenia działalności gospodarczej,
3) korzystać z przepisów dotyczących spółek prawa handlowego,
4) stosować nowoczesne metody zarządzania i finansowania działalności gospodarczej,
5) stosować zasady i instrumenty marketingu w działalności gastronomicznej,
6) fachowo i kompleksowo obsługiwać zleceniodawcę,
7) organizować gastronomiczną obsługę imprez poza miejscem pracy tzw. “outside catering” (imprezy wyjazdowe),
8) organizować bale, wesela i inne przyjęcia okolicznościowe,
9) organizować żywienie zbiorowe: bufety, stołówki, bary, kafeterie, formy dowożenia posiłków itp, ^
10) korzystać z gastronomicznego i audiowizualnego wyposażenia technicznego oraz innych urządzeń technicznych pozwalających na kompleksową obsługę,
11) projektować i aranżować wnętrza sal konsumpcyjnych oraz ich wyposażenie,
12) kalkulować koszty organizacji i obsługi imprez oraz rozliczać usługi gastronomiczne,
13) organizować i nadzorować pracę zaplecza gastronomicznego,
14) organizować i nadzorować pracę wykonawczego personelu przy obsłudze imprez gastronomicznych,
15) prawidłowo obsługiwać konsumenta,
16) oceniać pod względem towaroznawczym produkty i ich zastosowanie na współczesnym rynku usług gastronomicznych,
17) sporządzać podstawowe potrawy i napoje z różnych grup produktów przy zastosowaniu odpowiednich technik i metod sporządzania,
18) korzystać z zasad prawidłowego i nowoczesnego żywienia,
19) doradzać potrawy i napoje,
20) układać menu odpowiednio do rodzaju imprezy, preferencji gości oraz pory dnia i roku, korzystając z asortymentu potraw różnych grup,
21) prowadzić negocjacje i współpracować z kontrahentami i kooperantami,
22) przygotowywać oferty, organizować promocję i reklamę,
23) organizować pracę biurową i obsługiwać nowoczesny sprzęt biurowy,
24) samodzielnie posługiwać się komputerem i jego oprogramowaniem,
25) biegle posługiwać się w mowie i piśmie co najmniej jednym z podstawowych języków obcych,
26) stosować przepisy sanitarne, bezpieczeństwa i higieny pracy i przeciwpożarowe oraz sanitarno-epidemiologiczne,
27) podejmować doskonalenie zawodowe,
28) aktywnie poszukiwać zatrudnienia na rynku pracy,
29) korzystać ze swoich praw wynikających z obowiązujących przepisów prawnych.

Jakie są wymagania psychofizyczne dla zawodu technik organizacji usług gastronomicznych?
1) bardzo dobry stan zdrowia,
2) zainteresowanie zawodem, akceptowanie usługowego charakteru pracy,
3) pełna sprawność fizyczna i psychiczna /odporność na stresy/,
4) łatwość komunikowania się z otoczeniem, pozytywne nastawienie do ludzi,
5) miła aparycja, wysoka kultura osobista,
6) umiejętność kierowania zespołem,
7) umiejętność podejmowania decyzji, samodzielność, odpowiedzialność, kreatywność myślenia,
8) opiekuńczość, życzliwość, uprzejmość,
9) uczciwość i dyskrecja,
10) spostrzegawczość i podzielność uwagi.

Gdzie może pracować technik organizacji usług gastronomicznych?
Do podstawowych zadań zawodowych wykonywanych przez technika organizacji usług gastronomicznych należą wszystkie czynności związane z organizacją informacją i kompleksową obsługą przyjęć oraz imprez organizowanych we wszystkich zakładach świadczących usługi gastronomiczne, także imprez organizowanych w warunkach nietypowych.
Typowymi miejscami pracy technika organizacji usług gastronomicznych są wszelkiego rodzaju podmioty gospodarcze, zajmujące się prowadzeniem działalności gastronomicznej takie jak: restauracje, kafeterie, snack-bary, kawiarnie, bary, restauracje biurowe i podobne zakłady.
Technik organizacji usług gastronomicznych może być również zatrudniony w hotelach, pensjonatach, domach wczasowych, na promach i statkach. Ponadto może prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług gastronomicznych.
Technik organizacji usług gastronomicznych jest zawodem o charakterze usługowym. Dominującym typem relacji jest człowiek - człowiek, człowiek-dokument. Fakt ten należy podkreślać w całym toku nauczania i w związku z tym zwracać szczególną uwagę na kształtowanie umiejętności dotyczących prawidłowego zachowania, postawy, nawyków, sposobu reagowania na życzenia zleceniodawcy przez właściwą obsługę, odwołując się do zasad etyki i kultury zawodowej. Podstawą tych zachowań powinna być troska o zadowolenie każdego klienta.

Szczegółowe informacje dotyczące tego zawodu znajdują się w podstawie programowej.
Podstawa programowa kształcenia w zawodzie technik organizacji usług gastronomicznych znajduje się w załączniku poniżej (tylko dla zalogowanych użytkowników)


 
     

Gość

Wysłany: Nie 10 Kwi, 2011 11:03   

Czy ktoś ma treść zadania dla etapu praktycznego dla technika organizacji usług gastronomicznych z czerwca 2010r prosze o przeslanie mi na emaila [email protected]

 
     

kasztanek


Dołączył: 16 Gru 2021
Posty: 532

Wysłany: Wto 12 Kwi, 2022 16:30   

Poniekąd ja bardzo lubię w każdej wolnej chwili chodzić do kawiarni gdyż odkąd w sumie pamiętam to zawsze byłem zwolennikiem picia pysznej kawy. Na pewno mogę dodać, że bardzo dobrym wyborem jest kawa w kapsułkach od https://www.nespresso.com/pl/pl/ i jeśli ktoś jeszcze nie miał okazji jej próbować to oczywiście każdemu ją polecam.
 
     

Ciekawa 


Imię: Ciekawa
Typ szkoły: fajny
Profil szkoły: ciekawy
Dołączył: dawno
Posty: 99
Skąd: daleko



Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

 Copyright 2008 FORUM EgzaminZawodowy.info
Korzystanie z forum oznacza akceptację Regulaminu i Polityki Prywatności || Kwalifikacje w zawodzie
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group template created by szpak