Szukaj • Grupy • FAQ • Rejestracja • Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Odpowiedz do tematu TERMINY EGZAMINU A 65 CZERWIEC 2015
Autor Wiadomość

oskar7373 


Pomógł: 19 razy
Wiek: 45
Dołączył: 27 Sty 2013
Posty: 849
Skąd: Pabianice

Wysłany: Sro 24 Cze, 2015 08:57   

MariolaN napisał/a:
Czy w tych deklaracjach zus wpisujemy tylko nazwę skróconą firmy? Tam gdzie jest nazwisko i imię pierwsze nie wpisujemy szefa? a daty to zua 07 kwietnia a rca 30?a typ i identyfikator ubezpieczonego to co to jest?jego pesel?


1. Przecież to jest spółka z o.o. więc tylko NIP, REGON, NAZWA SKRÓCONA

2. Data na ZUA może być każda ale nie późniejsza niż 07.04.20xx a na RCA może być data 30.04.20xx

3. Typ Identyfikatora P (pesel) i jego numer PESEL

 
     

margarita654 


Dołączyła: 12 Gru 2014
Posty: 100
Skąd: bydgoszcz

Wysłany: Sro 24 Cze, 2015 09:49   

oskar7373 napisał/a:

2. Data na ZUA może być każda ale nie późniejsza niż 07.04.20xx a na RCA może być data 30.04.20xx


daty w zadaniu do deklaracji ZUS są konkretnie podane na który dzień mają być- właśnie 7 i 30

 
     

MariolaN 


Wiek: 30
Dołączyła: 06 Lip 2014
Posty: 139
Skąd: Warszawa

Wysłany: Sro 24 Cze, 2015 09:57   

a w którym momencie i gdzie wpisuje się osobę reprezentującą? by ona pokazała się na umowie o pracę? a to będzie ta sama osoba co jest upoważniona do podpisywania zusów? a na jakim użytkowniku będziemy pracować? szefa?

[ Dodano: Sro 24 Cze, 2015 10:04 ]
a który kwestionariusz mamy wydrukować? ten co ma 2 strony? czy kwestionariusz dla pracownika? please help :(
 
     

wkreciara 


Dołączyła: 25 Maj 2014
Posty: 36
Skąd: śląsk

Wysłany: Sro 24 Cze, 2015 12:42   

Viki C napisał/a:
wkreciara napisał/a:
Pozwolę sobie wrócić do zadania PRAKTYCZNEGO.

Nie wiem co robię źle, ale premia regulaminowa nie chce mi się pojawić pod "premie", ciągle na LP pokazuje się pod "pozostałe". Pomimo, że dodając składnik płacowy powieliłam premię od podstawy. Co jeszcze mogę zrobić, żeby to zmienić?

Czy tworząc wypłatę dla stolarza:

a) tworzyliście nowy zestaw płacowy np. dla stolarzy czy podpinaliście pod robotników
b) zmienialiście coś przy definicjach Listy Płac

Krok po kroku napiszę co robię, może wyłapiecie gdzie popełniam błąd.

1. Załóżmy, że wszystkie dane firmy mam już wprowadzone
2. Idę na Administracja-> parametry->umowy o pracę ( wpisuję już treść do umowy)
3. Administracja-> parametry->ubezpieczeń i ZUS ( zmieniam wypadkową)
4. Administracja->słowniki -> zestawy akordowe ( tworzę sobie zestaw dla stolarza)
5. Administracja->słowniki ->stawki akordów ( dodaję sobie stolik za 18 zł/szt.)
6. Podmiot-> Dane podmiotu -> rejestracja ( zmieniam datę na 01.04.2015)
7. Definicje -> składniki płacowe ( powielam premię od podstawy i zmieniam na regulaminową)
8. Definicje -> zestawy płacowe ( powielam zestaw dla robotników i zmieniam dla stolarzy, zostawiam tylko EA - resztę odznaczam, obowiązywanie w miesiącach od kwietnia do końca roku, wybieram składnik "premia regulaminowa" zapisuję)
9. Ewidencja osobowa, dodaję nowego pracownika
10. Umowa o pracę, tam mu tworzę nową umowę, nanoszę poprawki i zapisuję
11. Umowa o pracę -> system wynagrodzeń -> utwórz definicję wypłaty na podstawie zestawu płacowego i dodaję stworzony zestaw
12. Wypłaty -> dodaj listę płac wg. definicji w umowie-zbiorczo ( kiedy ją naliczę i wchodzę w pogląd premia dalej jest w "pozostałe")

RATUNKU, gdzie popełniam błąd?????


może błąd tkwi w 'powielaniu premii' czy ogólnie tworzeniu czy 'powielaniu'
tam podają dział:Robotnicy ,zestaw: Robotnicy

nic nie tworzyłam, weszłam w dział Robotnicy bodajże i tam stworzyłam umowę,
zostawiłam nawet zerową 'podstawę miesięczna' bo nic mi zerowa nie robi ,a z umowy wyedytuję i wytnę
wybrałam składnik podstawa godzinowa (bo taka się pojawia w zestawie Robotnicy) i zmieniłam jego nazwę na 'wynagrodzenie wg stawki akordowej' nie wstawiając tam żadnej kwoty czy stawki
potem weszłam w 'premię uznaniową' i poprawiłam nazwę na premię regulaminową i wstawiłam kwotę 300zł (dlatego na liście wskoczy w Premie
potem weszłam w ewidencję akordu i wstawiłam 167szt taboretów po 18zł ,z czego mi wyszło 3006zł brutto

tworzę dowolną listę,ale z działu czy zestawu Robotnicy
po dodaniu pracownika, wybieram oprócz podstawy miesięcznej,która już jest ,premię regulaminową,a jesli zaznaczę na początku wyliczenie EA to Akord sam wskoczy + nasza premia i tyle


Dzięki, tym razem wskoczyło :) W takim razie jutro na egzaminie nie będę ryzykować tylko od razu zmienię premię uznaniową na regulaminową. Dziwi mnie tylko fakt, że wcześniej powielałam premię od podstawy lub inną i bez problemu w LP była widoczna pod premie, a wczoraj za nic nie chciało się zmienić. Ech m.in. dlatego nie przepadam za Insertem.

[ Dodano: Sro 24 Cze, 2015 13:02 ]
Jeszcze jedno pytanko mam, wiecie jak zmienić numer Listy Płac? Gdy generowałam i usuwałam kilkakrotnie wypłatę, wzrasta numeracja :P 2015/04/12, 2015/04/13 itp.
 
     

MariolaN 


Wiek: 30
Dołączyła: 06 Lip 2014
Posty: 139
Skąd: Warszawa

Wysłany: Sro 24 Cze, 2015 13:33   

Oskar pomóż :(
 
     

Ciekawa


Imię: Ciekawa
Typ szkoły: fajny
Profil szkoły: ciekawy
Dołączył: dawno
Posty: 99
Skąd: daleko

Wysłany:    


Testy teoretyczne CZERWIEC 2014 z rozwiązaniami są na stronie - sprawdz swój wynik egzaminu
www.testy.egzaminzawodowy.info

Arkusze praktyczne i przykładowe rozwiązania zadań są na stronie
www.egzaminzawodowy.info

 
 

oskar7373 


Pomógł: 19 razy
Wiek: 45
Dołączył: 27 Sty 2013
Posty: 849
Skąd: Pabianice

Wysłany: Sro 24 Cze, 2015 13:52   

MariolaN napisał/a:
Oskar pomóż :(


w jakim programie

[ Dodano: Sro 24 Cze, 2015 13:58 ]
wkreciara napisał/a:
Viki C napisał/a:
wkreciara napisał/a:
Pozwolę sobie wrócić do zadania PRAKTYCZNEGO.

Nie wiem co robię źle, ale premia regulaminowa nie chce mi się pojawić pod "premie", ciągle na LP pokazuje się pod "pozostałe". Pomimo, że dodając składnik płacowy powieliłam premię od podstawy. Co jeszcze mogę zrobić, żeby to zmienić?

Czy tworząc wypłatę dla stolarza:

a) tworzyliście nowy zestaw płacowy np. dla stolarzy czy podpinaliście pod robotników
b) zmienialiście coś przy definicjach Listy Płac

Krok po kroku napiszę co robię, może wyłapiecie gdzie popełniam błąd.

1. Załóżmy, że wszystkie dane firmy mam już wprowadzone
2. Idę na Administracja-> parametry->umowy o pracę ( wpisuję już treść do umowy)
3. Administracja-> parametry->ubezpieczeń i ZUS ( zmieniam wypadkową)
4. Administracja->słowniki -> zestawy akordowe ( tworzę sobie zestaw dla stolarza)
5. Administracja->słowniki ->stawki akordów ( dodaję sobie stolik za 18 zł/szt.)
6. Podmiot-> Dane podmiotu -> rejestracja ( zmieniam datę na 01.04.2015)
7. Definicje -> składniki płacowe ( powielam premię od podstawy i zmieniam na regulaminową)
8. Definicje -> zestawy płacowe ( powielam zestaw dla robotników i zmieniam dla stolarzy, zostawiam tylko EA - resztę odznaczam, obowiązywanie w miesiącach od kwietnia do końca roku, wybieram składnik "premia regulaminowa" zapisuję)
9. Ewidencja osobowa, dodaję nowego pracownika
10. Umowa o pracę, tam mu tworzę nową umowę, nanoszę poprawki i zapisuję
11. Umowa o pracę -> system wynagrodzeń -> utwórz definicję wypłaty na podstawie zestawu płacowego i dodaję stworzony zestaw
12. Wypłaty -> dodaj listę płac wg. definicji w umowie-zbiorczo ( kiedy ją naliczę i wchodzę w pogląd premia dalej jest w "pozostałe")

RATUNKU, gdzie popełniam błąd?????


może błąd tkwi w 'powielaniu premii' czy ogólnie tworzeniu czy 'powielaniu'
tam podają dział:Robotnicy ,zestaw: Robotnicy

nic nie tworzyłam, weszłam w dział Robotnicy bodajże i tam stworzyłam umowę,
zostawiłam nawet zerową 'podstawę miesięczna' bo nic mi zerowa nie robi ,a z umowy wyedytuję i wytnę
wybrałam składnik podstawa godzinowa (bo taka się pojawia w zestawie Robotnicy) i zmieniłam jego nazwę na 'wynagrodzenie wg stawki akordowej' nie wstawiając tam żadnej kwoty czy stawki
potem weszłam w 'premię uznaniową' i poprawiłam nazwę na premię regulaminową i wstawiłam kwotę 300zł (dlatego na liście wskoczy w Premie
potem weszłam w ewidencję akordu i wstawiłam 167szt taboretów po 18zł ,z czego mi wyszło 3006zł brutto

tworzę dowolną listę,ale z działu czy zestawu Robotnicy
po dodaniu pracownika, wybieram oprócz podstawy miesięcznej,która już jest ,premię regulaminową,a jesli zaznaczę na początku wyliczenie EA to Akord sam wskoczy + nasza premia i tyle


Dzięki, tym razem wskoczyło :) W takim razie jutro na egzaminie nie będę ryzykować tylko od razu zmienię premię uznaniową na regulaminową. Dziwi mnie tylko fakt, że wcześniej powielałam premię od podstawy lub inną i bez problemu w LP była widoczna pod premie, a wczoraj za nic nie chciało się zmienić. Ech m.in. dlatego nie przepadam za Insertem.

[ Dodano: Sro 24 Cze, 2015 13:02 ]
Jeszcze jedno pytanko mam, wiecie jak zmienić numer Listy Płac? Gdy generowałam i usuwałam kilkakrotnie wypłatę, wzrasta numeracja :P 2015/04/12, 2015/04/13 itp.


z tego co pamiętam to w Gratyfikancie jest tak:

wchodzisz w "wypłaty" potem klikasz "ewidencja list płac", zaznaczasz liste o którą ci chodzi i edytuj. tam można zmienić potem niektóre dane jak numer listy , daty wypłaty oraz daty odprowadzenia składek ZUS i zaliczki na PIT4R
 
     

MariolaN 


Wiek: 30
Dołączyła: 06 Lip 2014
Posty: 139
Skąd: Warszawa

Wysłany: Sro 24 Cze, 2015 14:41   

W SYMFONII :(

[ Dodano: Sro 24 Cze, 2015 14:46 ]
TAM JEST KILKA RÓŻNYCH KWESTIONARIUSZY :/
 
     

oskar7373 


Pomógł: 19 razy
Wiek: 45
Dołączył: 27 Sty 2013
Posty: 849
Skąd: Pabianice

Wysłany: Sro 24 Cze, 2015 14:50   

MariolaN napisał/a:
W SYMFONII :(

[ Dodano: Sro 24 Cze, 2015 14:46 ]
TAM JEST KILKA RÓŻNYCH KWESTIONARIUSZY :/


powinno być w zadaniu o który chodzi.

Bo najpierw masz taki dla ubiegającego się o zatrudnienie a potem jest taki dla zatrudnionego.
 
     

Kali_11 


Dołączyła: 21 Lut 2013
Posty: 19
Skąd: Będzin

Wysłany: Sro 24 Cze, 2015 19:21   

oskar7373 napisał/a:
MariolaN napisał/a:
W SYMFONII :(

[ Dodano: Sro 24 Cze, 2015 14:46 ]
TAM JEST KILKA RÓŻNYCH KWESTIONARIUSZY :/


powinno być w zadaniu o który chodzi.

Bo najpierw masz taki dla ubiegającego się o zatrudnienie a potem jest taki dla zatrudnionego.


Właśnie nie ma jest tylko ogólnie napisane kwestionariusz osobowy :(
 
     

Raenata 

Dołączyła: 31 Gru 2013
Posty: 230
Skąd: z daleka ;-)

Wysłany: Sro 24 Cze, 2015 20:34   

saga001 napisał/a:
Nie wiem co robię źle, ale premia regulaminowa nie chce mi się pojawić pod "premie", ciągle na LP pokazuje się pod "pozostałe". Pomimo, że dodając składnik płacowy powieliłam premię od podstawy. Co jeszcze mogę zrobić, żeby to zmienić?

Piszesz na Insercie?
Jeśli tak, to zamiast powielać zestawy płacowe, podepnij go pod robotników. Usuń wynagrodzenie zasadnicze i premię z domyślnej definicji, i dodaj premię regulaminową 300 zł. Akordy przez ewidencję akordów i powinno śmigać. Jak coś to może na priv.

A premię popraw, z uznaniowej na regulaminową, wtedy wskoczy ci pod premię.



jak ma być regulaminowa to powiela sie ja od ''premia od podstawy''...
 
 
     

robocik16 


Dołączyła: 29 Gru 2014
Posty: 3
Skąd: Ostróda

Wysłany: Sro 24 Cze, 2015 20:58   

Skąd w symfoni mogę spisać dane do druków zua i rca ?
 
     

hugo84 


Dołączyła: 09 Sty 2014
Posty: 7
Skąd: Lublin

Wysłany: Sro 24 Cze, 2015 22:14   

oskar7373 napisał/a:
MariolaN napisał/a:
W SYMFONII :(

[ Dodano: Sro 24 Cze, 2015 14:46 ]
TAM JEST KILKA RÓŻNYCH KWESTIONARIUSZY :/


powinno być w zadaniu o który chodzi.

Bo najpierw masz taki dla ubiegającego się o zatrudnienie a potem jest taki dla zatrudnionego.


Właśnie nie ma jest tylko ogólnie napisane kwestionariusz osobowy :(



trzeba wydrukowac na sam koniec kwestionariusz nie ten co sie pojawi jak przyjmujemy pracownika do pracy tylko na koniec wchodzisz w pracowników podswietlasz na niebiesko pracownika -->klikasz drukarke --> lista--> tam szukasz kwestionariusz osobowy s tak pisali na poczatku forum zeby ten typ wybrac
 
     

buba0604 


Dołączyła: 22 Cze 2015
Posty: 4
Skąd: Łask

Wysłany: Czw 25 Cze, 2015 11:59   Akord

Mam pytanie czy wszystkie osoby które już pisały praktykę z A.65 miały to zadanie z akordem? Ja akurat dzisiaj piszę dopiero, więc będziecie pomocni jak udzielicie odpowiedzi :P Z góry dziękuję.
 
     

margarita654 


Dołączyła: 12 Gru 2014
Posty: 100
Skąd: bydgoszcz

Wysłany: Czw 25 Cze, 2015 14:45   

Wszyscy. Powodzenia buba0604, !
 
     

Viki C 


Dołączyła: 22 Cze 2015
Posty: 13
Skąd: Działdowo

Wysłany: Czw 25 Cze, 2015 18:29   

wkreciara napisał/a:
Viki C napisał/a:
wkreciara napisał/a:
Pozwolę sobie wrócić do zadania PRAKTYCZNEGO.

Nie wiem co robię źle, ale premia regulaminowa nie chce mi się pojawić pod "premie", ciągle na LP pokazuje się pod "pozostałe". Pomimo, że dodając składnik płacowy powieliłam premię od podstawy. Co jeszcze mogę zrobić, żeby to zmienić?

Czy tworząc wypłatę dla stolarza:

a) tworzyliście nowy zestaw płacowy np. dla stolarzy czy podpinaliście pod robotników
b) zmienialiście coś przy definicjach Listy Płac

Krok po kroku napiszę co robię, może wyłapiecie gdzie popełniam błąd.

1. Załóżmy, że wszystkie dane firmy mam już wprowadzone
2. Idę na Administracja-> parametry->umowy o pracę ( wpisuję już treść do umowy)
3. Administracja-> parametry->ubezpieczeń i ZUS ( zmieniam wypadkową)
4. Administracja->słowniki -> zestawy akordowe ( tworzę sobie zestaw dla stolarza)
5. Administracja->słowniki ->stawki akordów ( dodaję sobie stolik za 18 zł/szt.)
6. Podmiot-> Dane podmiotu -> rejestracja ( zmieniam datę na 01.04.2015)
7. Definicje -> składniki płacowe ( powielam premię od podstawy i zmieniam na regulaminową)
8. Definicje -> zestawy płacowe ( powielam zestaw dla robotników i zmieniam dla stolarzy, zostawiam tylko EA - resztę odznaczam, obowiązywanie w miesiącach od kwietnia do końca roku, wybieram składnik "premia regulaminowa" zapisuję)
9. Ewidencja osobowa, dodaję nowego pracownika
10. Umowa o pracę, tam mu tworzę nową umowę, nanoszę poprawki i zapisuję
11. Umowa o pracę -> system wynagrodzeń -> utwórz definicję wypłaty na podstawie zestawu płacowego i dodaję stworzony zestaw
12. Wypłaty -> dodaj listę płac wg. definicji w umowie-zbiorczo ( kiedy ją naliczę i wchodzę w pogląd premia dalej jest w "pozostałe")

RATUNKU, gdzie popełniam błąd?????


może błąd tkwi w 'powielaniu premii' czy ogólnie tworzeniu czy 'powielaniu'
tam podają dział:Robotnicy ,zestaw: Robotnicy

nic nie tworzyłam, weszłam w dział Robotnicy bodajże i tam stworzyłam umowę,
zostawiłam nawet zerową 'podstawę miesięczna' bo nic mi zerowa nie robi ,a z umowy wyedytuję i wytnę
wybrałam składnik podstawa godzinowa (bo taka się pojawia w zestawie Robotnicy) i zmieniłam jego nazwę na 'wynagrodzenie wg stawki akordowej' nie wstawiając tam żadnej kwoty czy stawki
potem weszłam w 'premię uznaniową' i poprawiłam nazwę na premię regulaminową i wstawiłam kwotę 300zł (dlatego na liście wskoczy w Premie
potem weszłam w ewidencję akordu i wstawiłam 167szt taboretów po 18zł ,z czego mi wyszło 3006zł brutto

tworzę dowolną listę,ale z działu czy zestawu Robotnicy
po dodaniu pracownika, wybieram oprócz podstawy miesięcznej,która już jest ,premię regulaminową,a jesli zaznaczę na początku wyliczenie EA to Akord sam wskoczy + nasza premia i tyle


Dzięki, tym razem wskoczyło :) W takim razie jutro na egzaminie nie będę ryzykować tylko od razu zmienię premię uznaniową na regulaminową. Dziwi mnie tylko fakt, że wcześniej powielałam premię od podstawy lub inną i bez problemu w LP była widoczna pod premie, a wczoraj za nic nie chciało się zmienić. Ech m.in. dlatego nie przepadam za Insertem.

[ Dodano: Sro 24 Cze, 2015 13:02 ]
Jeszcze jedno pytanko mam, wiecie jak zmienić numer Listy Płac? Gdy generowałam i usuwałam kilkakrotnie wypłatę, wzrasta numeracja :P 2015/04/12, 2015/04/13 itp.


nr listy zmieniamy ręcznie
 
     

Ciekawa 


Imię: Ciekawa
Typ szkoły: fajny
Profil szkoły: ciekawy
Dołączył: dawno
Posty: 99
Skąd: daleko



Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

 Copyright 2008 FORUM EgzaminZawodowy.info
Korzystanie z forum oznacza akceptację Regulaminu i Polityki Prywatności || Egzamin gimnazjalny
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group template created by szpak