Grupy • FAQ • Rejestracja • Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Odpowiedz do tematu TECHNIK ROLNIK - INFORMACJE O ZAWODZIE
Autor Wiadomość

Admin 



Dołączył: 22 Lip 2008
Posty: 1860

Wysłany: Sob 02 Sty, 2010 20:07   TECHNIK ROLNIK - INFORMACJE O ZAWODZIE

321[05] Technik rolnik - podstawa programowa

Czym zajmuje się, co robi technik rolnik?
Technik rolnik organizuje, nadzoruje i wykonuje prace związane z hodowlą roślin, nasiennictwem oraz produkcją roślin w gospodarstwach rolnych prowadzące do wytworzenia produktów. Dokonuje wyboru rodzaju produkcji (towarowa, hodowlana), wyboru gleby dla poszczególnych roślin, opracowuje technologię uprawy roślin, płodozmianu lub zmianowania dla wybranych roślin hodowlanych i produkcyjnych. Rozpoznaje nasiona zbóż, roślin pastewnych, okopowych, przemysłowych. Projektuje oraz zakłada pola hodowlane.

Jakie umiejętności powinien nabyć w trakcie nauki technik rolnik?
W wyniku kształcenia w zawodzie absolwent powinien umieć:
1) określać miejsce i znaczenie rolnictwa w gospodarce oraz oceniać perspektywy rozwojowe i zagrożenia;
2) analizować i oceniać warunki przyrodnicze, ekonomiczne i społeczne produkcji rolniczej;
3) określać wpływ czynników środowiska, zabiegów agro- i zootechnicznych na wzrost i rozwój roślin uprawnych i zwierząt gospodarskich;
4) dobierać i wykonywać zabiegi uprawowe i pielęgnacyjne oraz nawozić rośliny uprawne;
5) projektować zmianowania roślin, uwzględniające czynniki przyrodnicze i ekonomiczne;
6) wykorzystywać wiadomości z anatomii, fizjologii i właściwości użytkowych zwierząt gospodarskich oraz ich ras w działalności produkcyjnej;
7) określać wymogi zoohigieniczne w pomieszczeniach inwentarskich;
8) ustalać zapotrzebowanie pokarmowe i układać dawki pokarmowe dla poszczególnych grup zwierząt;
9) rozpoznawać grupy roślin i zwierząt gospodarskich i charakteryzować ich znaczenie gospodarcze;
10) projektować i organizować przykładowe technologie produkcji roślinnej i zwierzęcej;
11) projektować, organizować i stosować ekologiczne metody produkcji rolniczej;
12) pielęgnować, użytkować i zagospodarowywać użytki zielone;
13) przestrzegać norm jakościowych i zasad standaryzacji produktów rolniczych oraz zasad bezpieczeństwa żywności;
14) określać przeznaczenie oraz charakteryzować budowę, zasady działania i zastosowanie maszyn, urządzeń i pojazdów stosowanych w rolnictwie;
15) obsługiwać podstawowe maszyny i urządzenia stosowane w produkcji roślinnej i zwierzęcej;
16) przestrzegać zaleceń zawartych w instrukcjach obsługi i użytkowania maszyn oraz urządzeń rolniczych;
17) planować, organizować i wykonywać podstawowe zabiegi agrotechniczne przy pomocy sprzętu technicznego;
18) dobierać środki techniczne do kompleksowej mechanizacji procesów produkcyjnych w gospodarstwie rolnym;
19) prowadzić i obsługiwać ciągnik rolniczy w zakresie niezbędnym do uzyskania prawa jazdy kategorii T;
20) wskazywać zagrożenia ekologiczne powodowane działalnością rolniczą oraz określać ich skutki dla środowiska i sposoby zapobiegania;
21) planować i organizować procesy produkcji roślinnej i zwierzęcej w gospodarstwie rolnym;
22) prowadzić uproszczoną rachunkowość i kalkulacje;
23) stosować programy komputerowe wspomagające prowadzenie działalności rolniczej;
24) wykorzystywać instrumenty marketingu w utrzymaniu znaczenia przedsiębiorstwa rolniczego oraz planowaniu jego rozwoju;
25) rozwiązywać problemy w twórczy sposób;
26) podejmować odpowiednie decyzje w procesie zarządzania i kierowania gospodarstwem rolnym;
27) zarządzać przedsiębiorstwem rolniczym lub działem takiego przedsiębiorstwa, a także podejmować działalność gospodarczą;
28) oceniać jakość wykonanej pracy, jej bezpieczny przebieg oraz wpływ na środowisko przyrodnicze;
29) reagować na zmiany zachodzące na rynku pracy; -------
30) przystosowywać się do nowych zadań;
31) skutecznie komunikować się z innymi uczestnikami procesu pracy;
32) stosować przepisy kodeksu pracy, dotyczące praw i obowiązków pracownika i pracodawcy;
33) przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej, ochrony środowiska oraz bezpieczeństwa żywności;
34) udzielać pomocy przedlekarskiej ofiarom wypadków przy pracy;
35) przestrzegać przepisów o ochronie zwierząt i przepisów o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej;
36) organizować doskonalenie zawodowe własne i pracowników;
37) korzystać z różnych źródeł informacji technicznej i ekonomicznej oraz doradztwa specjalistycznego. Kształtowanie postaw przedsiębiorczych oraz przygotowanie do wejścia na rynek pracy powinno przebiegać zarówno w trakcie kształcenia zawodowego, jak i podczas realizacji zajęć edukacyjnych "Podstawy przedsiębiorczości".

Jakie są wymagania psychofizyczne dla zawodu technik rolnik?
Wymagania psychofizyczne właściwe dla zawodu:
1) sprawność fizyczna;
2) zainteresowanie przyrodą, produkcją rolniczą i ochroną środowiska;
3) spostrzegawczość i zdolność prowadzenia obserwacji;
4) cierpliwość, systematyczność i dokładność;
5) szybkość w podejmowaniu decyzji.

Gdzie może pracować technik rolnik?
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik rolnik powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych związanych z wytwarzaniem i sprzedażą produktów rolniczych, a zwłaszcza do:
1) planowania organizacji gospodarstwa rolnego;
2) organizowania procesów produkcji i pracy w gospodarstwie rolnym;
3) wykonywania zabiegów składających się na technologie produkcji rolniczej;
4) prowadzenia uproszczonej rachunkowości, obliczania opłacalności produkcji rolniczej oraz stosowania zasad marketingu.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik rolnik może samodzielnie prowadzić indywidualne gospodarstwo rolne. Może także podejmować pracę w rolniczych przedsiębiorstwach produkcyjnych i usługowych, a także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą.
Zawód technik rolnik jest zawodem szerokoprofilowym, umożliwiającym wstępną specjalizację pod koniec okresu kształcenia. Szkoła określa specjalizację, biorąc pod uwagę potrzeby regionalnego rynku pracy i zainteresowania uczniów. Tematyka specjalizacji może dotyczyć: ogrodnictwa ekologicznego, rynku rolnego, podstaw agrobiznesu, obsługi ruchu turystycznego na wsi, organizacji przetwórstwa spożywczego w gospodarstwie rolnym, podstaw ogrodnictwa, usług technicznych na wsi, marketingu produktów rolniczych, spółdzielczości wiejskiej.

Szczegółowe informacje dotyczące tego zawodu znajdują się w podstawie programowej.
Podstawa programowa kształcenia w zawodzie technik rolnik znajduje się w załączniku poniżej (tylko dla zalogowanych użytkowników)


 
     

agus123 


Dołączyła: 15 Mar 2017
Posty: 150

Wysłany: Pon 21 Cze, 2021 15:47   

No ja jestem technikiem rolnikiem i teraz mam problem z rzepakiem bo zauważyłam że jakaś choroba go dopadła. Co wy w takim wypadku robicie? Tutaj https://dzienniknaukowy.p...-chorob-rzepaku widziałam że może być to właśnie ta choroba o której piszą. Zabiorę się za leczenie jego to może uda się uratować.

 
     

Ciekawa 


Imię: Ciekawa
Typ szkoły: fajny
Profil szkoły: ciekawy
Dołączył: dawno
Posty: 99
Skąd: daleko



Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

 Copyright 2008 FORUM EgzaminZawodowy.info
Korzystanie z forum oznacza akceptację Regulaminu i Polityki Prywatności || Kwalifikacje w zawodzie
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group template created by szpak